• Wereldleiders op weg naar G20-top • BBB presenteert verkiezingsprogramma

NOS Nieuws

Goedemorgen! Wereldleiders reizen vandaag af naar India, voor de G20-top die morgen begint. En ‘het geheim van Haastrecht’ wordt onthuld…

Eerst het weer: Vandaag opnieuw zonnig en zeer warm. De maxima liggen tussen 26 en lokaal 31 graden bij een hooguit matige zuidoostenwind. Aan zee steekt een zwakke zeewind op.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In India komen leiders van de G20-landen aan voor de G20-top, dit weekend in New Delhi. President Xi van China en president Poetin van Rusland zijn er niet bij. Nederland is wel uitgenodigd en demissionair premier Rutte woont het overleg bij.
  • De BoerBurgerBeweging (BBB) presenteert vandaag zijn verkiezingsprogramma. De partij kwam in 2021 met één zetel in de Tweede Kamer. Na de Provinciale Statenverkiezingen in maart werd de BBB met zestien zetels in de Eerste Kamer daar in één klap de grootste. De BBB schoof vorige week Mona Keijzer naar voren als premierskandidaat.
  • ‘Het geheim van Haastrecht’ wordt onthuld. Paulina Bisdom van Vliet liet op 1 juni 1923 een dikke verzegelde enveloppe na, en vandaag wordt duidelijk wát er 100 jaar geheim moest blijven. De onthulling is rond 16.00 uur.
  • En in De Grolsch Veste in Enschede wordt een bijzondere voetbalwedstrijd gespeeld: de afscheidswedstrijd van FC Twente-icoon Wout Brama. Op het veld onder meer de volledige basis van de kampioensploeg uit 2010.

Wat heb je gemist?

Sociale huurwoningen van woningcorporaties werden nauwelijks duurder: hier lag de gemiddelde stijging op 0,1 procent. Dat komt mede doordat bepaalde groepen recht hadden op huurverlaging. Vorig jaar ging de huur van corporatiewoningen in de sociale sector nog omhoog met gemiddeld 2,6 procent.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het nieuwe studiejaar is begonnen en één ding is duidelijk: het tekort aan studentenkamers is nog steeds te groot. Ook Sara heeft moeite met het vinden van een kamer. Ze studeert in Nijmegen en woont in Maastricht. Elke dag reist ze 4,5 uur.

Sara zit elke dag 4,5 uur in de trein: ‘Zo frustrerend dat ik geen kamer kan vinden’

Bron