Vitesse boos op ‘trage’ KNVB rond Amerikaanse overname: ‘Zitten in houdgreep’

Phillip Cocu, trainer van Vitesse

In samenwerking met

Omroep Gelderland

NOS Nieuws

Vitesse is gefrustreerd over de gang van zaken rond een mogelijke Amerikaanse overname. De Arnhemse club vindt dat onderzoek naar de overname veel te veel tijd in beslag neemt. De directie noemt de KNVB “traag” en spreekt van een “houdgreep”.

De Amerikaanse investeerder Coley Parry van de Common Group is al maandenlang van plan om Vitesse een nieuwe, noodzakelijke kapitaalinjectie te geven. Maar hij wordt naar eigen zeggen tegengehouden door de voetbalbond.

De aandelen van de club zijn nu nog in handen van Valeri Ojf. De Rus besloot Vitesse van de hand te doen vanwege de Russische invasie in Oekraïne. Hij schold toen een schuld kwijt van 155 miljoen. Sindsdien is van hem niets meer vernomen. Een overname is door de KNVB nog niet goedgekeurd, omdat de banden met Rusland nog niet definitief zijn verbroken.

Roman Abramovich

Roman Abramovich zou achter de schermen de grote financier zijn geweest van het project-Vitesse, terwijl de Russische oligarch ook eigenaar was van Chelsea. Vitesse heeft zijn rol altijd stellig ontkend.

Van levensbelang

De licentiecommissie van de KNVB, die niet heel vaak bij elkaar komt, buigt zich nu al maanden over de complexe materie rond de slepende kwestie. Het is een proces dat Vitesse in de problemen heeft gebracht.

Voor de club is het vonnis vanuit Zeist van levensbelang. Gaat de overname niet door, dan zit Vitesse met een enorme schuld en brengt dat het voortbestaan van de club in gevaar, schrijft Omroep Gelderland. Parry leende de club immers al enkele miljoenen.

Coley Parry (links) op de tribune bij Vitesse

Deze week kwamen daar nog eens verontrustende berichten overheen van huisbankier ING. Die zou opheldering willen hebben over de huidige stand van zaken en de relatie met de Russen van dit moment. Interim-directeur Peter Rovers nuanceert echter en stelt dat beide partijen ‘al geruime tijd’ met elkaar in gesprek zijn over de ontstane situatie.

“Ineens wordt dat als verontrustend nieuws gebracht. Maar bedrijven met een Russische eigenaar liggen nu eenmaal onder een vergrootglas. We informeren ING zo goed mogelijk. Het wachten op goedkeuring vanuit de KNVB compliceert alles hierbij.”

Lange zit

Rovers noemt het allemaal “een lange zit”. “Het wordt hoog tijd dat er duidelijkheid komt. Recent hebben we opnieuw ons ongenoegen over de trage gang van zaken geuit richting de KNVB. Het voelt inmiddels alsof we in een houdgreep zitten waar wij heel graag uit willen, maar waarvoor we wel hulp van de KNVB nodig hebben.”

Bron