Toerisme nog altijd niet terug op het niveau van voor corona

Een toerist bij de Keukenhof

NOS NieuwsAangepast

De toeristische bestedingen in Nederland zijn nog niet terug op het niveau van voor corona. Het aandeel van toerisme in de Nederlandse economie is volgens het CBS nog altijd lager dan in 2019, het jaar voor de coronapandemie uitbrak.

“De economie is als geheel weer terug op het niveau van voor corona, maar het toerisme niet”, zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS. “Hoewel de bijdrage aan de economie spectaculair is gegroeid, is het nog niet op het oude niveau.” Toeristische bestedingen omschrijft het CBS als de totale bestedingen voor, tijdens en na de reis, en het verblijf op de plaats van bestemming.

Nederlandse toeristen en buitenlandse toeristen in Nederland gaven in 2022 meer uit dan het jaar ervoor, het coronajaar 2021; samen hebben ze 36,5 miljard euro meer besteed. Buitenlandse toeristen zijn goed voor ongeveer een derde van de toeristische bestedingen. Daarin zijn ook degenen meegeteld die naar Nederland komen, maar bijvoorbeeld een vlucht boeken bij een Nederlandse maatschappij.

Aan de hotelovernachtingen is te zien dat vooral buitenlandse toeristen ons land vorig jaar een stuk minder vaak bezochten. Zo boekten volgens het CBS Chinese toeristen in 2019 nog 308.000 overnachtingen in Nederland, terwijl dat aantal afgelopen jaar bleef steken op 62.000.

Vooral Amsterdam heeft daar last van. Het aantal hotelovernachtingen lag in die regio vorig jaar nog altijd 25 procent lager dan in 2019.

Bron