Russische hackersgroep legt meerdere Nederlandse websites plat | Tech

De websites van Maastricht Aachen Airport en de vereniging van openbaarvervoerbedrijven zijn maandag moeilijk bereikbaar geweest door een cyberaanval. Een Russische hackersgroep zegt verantwoordelijk te zijn voor de aanval.

De websites maa.nl en ov-nl.nl waren door een zogenoemde ddos-aanval moeilijk bereikbaar. Dan wordt een server overspoeld met zoveel dataverkeer dat de websites onbereikbaar worden.

Een woordvoerder van Maastricht Aachen Airport meldde maandagavond dat de website weer werkt zoals het hoort. Het dagelijkse werk op het Limburgse vliegveld ging gewoon door. De mogelijke aanval had geen gevolgen voor het vliegverkeer.

Ook de site van ov-nl, de vereniging van openbaarvervoerbedrijven, was maandag uit de lucht. Maar de treinen, trams, bussen en metro’s reden gewoon. Volgens ov-nl heeft de site “geen operationele waarde”.

De aanval op de websites is volgens de Russische hackersgroep NoName0571 een vergelding voor het Nederlandse besluit om marineschepen aan Oekraïne te geven. De cybercriminelen hebben de laatste tijd vaker aanvallen uitgevoerd op bondgenoten van Oekraïne.

Zo viel de groep eerder de sites aan van De Rechtspraak, de Eerste Kamer en de havens van Rotterdam, Amsterdam, Den Helder, Eemshaven/Delfzijl en Vlissingen/Terneuzen. Ook die aanvallen hadden geen directe gevolgen voor het werk daar.

Bron