Praktische tips voor wanneer je op zakenreis gaat

Ga je voor het eerst op zakenreis, dan komt er een hele hoop op je af. Anders dan bij een normale reis, gelden er natuurlijk tijdens een zakenreis wat andere regels en staat er immers vaak ook iets op het spel. In het kader van het onderhouden van een goede relatie of het binnenhalen van een potentiële klant, is een zakenreis dus vaak een onderdeel van het geheel. Om ervoor te zorgen dat alles tijdens deze reis vlotjes verloopt, hebben we een aantal praktische tips voor je, zodat je zorgeloos aan je reis kunt beginnen.

De voorbereiding

De juiste voorbereiding is niet alleen belangrijk voor een normale vakantie, maar ook voor een zakenreis. Sterker nog, voor een zakenreis is het misschien zelfs nog wel belangrijker. Los van de praktische zaken zoals je documenten en je inlezen in de juiste handbagage koffer afmetingen van de luchtmaatschappij waarmee je vliegt. Je zult zien dat wanneer je deze zaken van tevoren goed hebt geregeld, je al een stuk rustig op reis gaat en je dus volledig kunt focussen op de afspraak en eventuele deal die daar gesloten dient te worden.

Pak je koffer efficiënt in

Tijdens een zakenreis neem je vaak alleen een handbagage koffer mee. Het is dus belangrijk dat je deze zo praktisch mogelijk inpakt, zodat je niet alleen alles mee kunt krijgen, maar je ook zorgt dat je nette kleding niet kreukt onderweg. Afhankelijk van de regels van de luchtmaatschappij, kan het zijn dat de regels voor KLM handbagage anders zijn dan voor bijvoorbeeld TUI. Om ervoor te zorgen dat alles past, is het aan te raden je kleding op te rollen en eventueel colberts afzonderlijk mee te nemen. Mocht blijken dat je kleding alsnog erg gekreukt is, dan kun je natuurlijk ook altijd even de receptie van het hotel vragen of er een mogelijkheid is het te kunnen laten stomen of strijken.

Planning

Een zakenreis is meestal het moment waarop je een bezoek brengt aan bijvoorbeeld een productielocatie of het hoofdkantoor van een goede relatie. Om ervoor te zorgen dat de tijd zo efficiënt mogelijk wordt benut, is het raadzaam een goede planning te maken. Dit zorgt ervoor dat je exact weet waar en wanneer je moet zijn en kun je eventueel tussendoor nog even de stad in om daar de boel te verkennen. Handig is wel dat je de planning afstemt met je relatie, zodat jullie beide weten hoe de komende dagen er verder uit zullen komen te zien.

Verdiep je in de cultuur

Heb je een zakenrelatie aan de andere kant van de wereld, is dan is het niet zo heel vreemd dat ze er hier wat andere gewoontes op nahouden, dan wat we in Nederland gewend zijn. Nu hoef je echt niet tot in detail te weten hoe het er daar aan toe gaat, maar zullen ze het wel waarderen dat je een aantal basisnormen kent, wat je er ook voor zal zorgen dat je goodwill kweekt en de kans op succes groter is, dan wanneer je dit niet doet.

 

Geniet

Vooral wanneer het je eerste zakelijke trip is, komt er een hoop op je af en is het vooral erg spannend. Toch is het wel belangrijk dat je tijdens deze reis ook probeert te genieten. Helemaal wanneer je naar de andere kant van de wereld vliegt, is het des te mooier om deze ervaring mee te nemen en ook te kunnen delen met anderen. Zo is het verstandig om ook voldoende vrije tijd te plannen, zodat je even op adem kan komen en ook direct even de stad kunt verkennen. Je zult zien dat wanneer je dit doet, het je de volgende keer al een stuk beter af zal gaan en de spanning naarmate je het vaker doet, steeds minder zal worden.

 

Bron