Na tien renteverhogingen in de Verenigde Staten nu een pauze

Fed-voorzitter Jerome Powell

NOS Nieuws

De Amerikaanse centrale bank (de ‘Fed’) heeft de rente voor het eerst in lange tijd niet verhoogd. De Fed last de pauze in om te reflecteren op de gevolgen van eerdere rentestijgingen de afgelopen tijd. Het waren roerige maanden in de Amerikaanse bankenwereld, waar drie middelgrote banken failliet gingen in ruim een maand.

Om de hoge inflatie in het land omlaag te brengen had de bank hiervoor de rente al tien keer op rij laten stijgen.

Dat de verhogingen nu even zijn gepauzeerd, komt niet onverwacht. In mei gaf de Fed al aan dat er deze maand waarschijnlijk geen verhoging zou komen. Wel hint de Fed erop dat er later dit jaar meer renteverhogingen kunnen komen.

Minder hard nodig

Voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centrale bank zei in mei al dat renteverhogingen nu minder hard nodig zijn in de strijd tegen inflatie. Die was in mei namelijk al lager dan veel economen hadden verwacht. Daarbij zouden banken in de VS al voorzichtiger zijn geworden met geld uitlenen, waardoor de rente minder hoeft te worden verhoogd om de vraag af te remmen.

Toch zijn de markten woensdagavond ondanks de pauzering niet helemaal gerustgesteld, omdat het ook duidelijk werd dat de Fed het voornemen heeft om de rente later dit jaar weer te verhogen. Vlak na de aankondiging daalde de S&P 500, de aandelenindex met de vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven in de Verenigde Staten.

Daarna herstelde de index weer een beetje toen Powell vertelde dat hij rekening zal houden met de gevolgen van de renteverhogingen voor de economie, voordat de centrale bank besluit de rente nog verder te laten stijgen.

Europa

Vanwege het relatief lage rentepercentage in vergelijking met de VS en de hogere inflatie lijkt een verhogingspauze in Europa nog niet in zicht. In Europa is de rente nu pas 3,25 procent, in de Verenigde Staten is die tussen de 5 en 5,25 procent. Dat terwijl de inflatie in de eurozone in mei op ruim 6 procent lag en in de VS op 4 procent.

Bron