Mogelijk grootste Nederlandse gebruiker opgepakt in wereldwijde cybercrimezaak | Tech

De politie zegt de grootste Nederlandse gebruiker van de criminele handelswebsite Genesis Market te hebben opgepakt. Met die aanhouding denken ze “een grote slag” in het onderzoek te hebben geslagen.

Het gaat om een 32-jarige Nederlander die in Brazilië woont. Hij werd al op 18 juli opgepakt in Barendrecht, maar de politie kon hier vanwege het onderzoek nog niet eerder over communiceren.

Op Genesis Market werden miljoenen gebruikersprofielen verkocht. Met die profielen konden cybercriminelen zich voordoen als het slachtoffer. Op die manier konden ze bijvoorbeeld dingen bestellen of rekeningen plunderen. De criminele handelswebsite werd op 4 april gesloten door de FBI.

De verdachte zou met die website veel mensen hebben bestolen. In sommige gevallen gaat het zelfs om tienduizenden euro’s. De politie denkt zelfs dat hij de grootste Nederlandse gebruiker is en “mogelijk zelfs tot de top 10 van grootste gebruikers wereldwijd behoort”.

Eerder werden al zeventien Nederlanders in de boeien geslagen. Tijdens dat onderzoek kwam de politie ook de 32-jarige Nederlander op het spoor.

De politie zegt dat het onderzoek, dat de naam Cookie Monster heeft, nog bezig is. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bron