Hulp van een advocaat familierecht bij problemen in je privé-situatie


Hulp van een advocaat familierecht bij problemen in je privé-situatie

Bij problemen in je privé-situatie kun je in aanraking komen met het familierecht. Dit rechtsgebied staat ook bekend als het personen- en familierecht en is opgenomen in het Burgerlijk Wetboek. Onder het familierecht vallen onder andere echtscheiding, de verbreking van een samenleving en de ontbinding van een geregistreerd partnerschap. Dat geldt ook voor het afwikkelen van huwelijkse voorwaarden, het erkennen van kinderen en geschillen over het ouderschapsplan. Een advocaat die is gespecialiseerd in het personen- en familierecht kan je bijstaan in een van deze situaties. Ook bij vragen over kinder- of partneralimentatie, uithuisplaatsingen en toezichtsvormen ben je er aan het juiste adres. Heb jij te maken met een van de bovengenoemde zaken? In dit artikel lees je hoe een familierecht advocaat van Advocaten Familie-& Erfrecht je op de juiste manier kan bijstaan.

 

Familiebetrekkingen

Het personen- en familierecht richt zich op uiteenlopende vormen van familiebetrekkingen, zoals: het huwelijk, geboorte, bescherming van personen en echtscheiding. Diverse belangrijke regels in het kader van het familierecht zijn opgenomen in het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Ook in Nederland zijn deze regels van grote invloed. De regelingen omtrent het gezinsleven en andere familierechtwetgeving zijn aan veranderingen onderhevig. In 2018 kwam de beperkte gemeenschap van goederen in de plaats van de  algehele gemeenschap van goederen. Een ander voorbeeld van een wijziging heeft betrekking op het voortduren van gezamenlijk gezag van ouders over hun kind na echtscheiding en werd in 1998 van kracht. In 2009 werd de regeling voor het verplicht ouderschapsplan ingevoerd, die tevens het gelijkwaardig ouderschap als wettelijk uitgangspunt stelt. 

 

Ontwikkelingen binnen familierecht

Een familierecht advocaat is volledig bekend met de laatste ontwikkelingen binnen het familierecht. Daarom kan die je op de juiste manier ondersteunen als je partner en jij bijvoorbeeld besluiten om te gaan scheiden. In dat geval moet de advocaat een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Het is noodzakelijk om een ouderschapsplan op te stellen als er kinderen zijn betrokken bij de echtscheiding. Een van de afspraken die in het plan wordt vastgelegd, is de zorgregeling voor het kind of de kinderen. Je kunt een familierecht advocaat ook raadplegen voor onder andere: de afwikkeling van vermogen bij scheiding, de verevening van pensioen bij scheiding, de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden en kinder- of partneralimentatie.   

 

Het kindsdeel van de erfenis 

Zoals de naam van het advocatenkantoor al doet vermoeden, kun je er ook terecht voor erfrechtelijke kwesties. Wanneer je vader of moeder komt te overlijden, is dat een verdrietig gebeuren. Rondom het overlijden, de begrafenis of crematie spelen emoties een grote rol. Daarnaast moet de nalatenschap (erfenis) worden afgewikkeld. Weten waar je als kind aan toe bent, is daarbij een helpende factor. Als kind heb je veelal recht op het kindsdeel van de erfenis. Het is heel begrijpelijk dat dit veel vragen bij je kan oproepen. Daarom is het verstandig een erfrecht advocaat van Advocaten Familie- & Erfrecht te raadplegen. Die kan je bijstaan met raad en daad bij een eventuele kwestie die verband houdt met het kindsdeel van een erfenis. Ook kan een erfrecht advocaat je antwoord geven op al je vragen, zoals: hoe bereken ik het kindsdeel, hoe kan ik mijn kindsdeel opeisen, krijg ik daar rente over en wanneer moet ik erfbelasting betalen over het kindsdeel?

Bron