Grote wraakporno-groepen verdwenen van Telegram

NOS Nieuws

Vier van de vijf grootste “expose”-groepen op Telegram zijn afgelopen dagen verdwenen. Het gaat om groepen waar beelden van vrouwen werden uitgewisseld, vaak naaktfoto’s of seksueel getinte foto’s, met contactgegevens.

Het verdwijnen van de groepen volgt op onderzoek van NOS Stories, waaruit bleek dat de groepen ondanks maatregelen allerminst waren verdwenen. In die groepen verschenen tot vorige week bij elkaar meer dan tienduizend berichten per dag. Leden speculeren dat het verdwijnen samenhangt met de publicatie van NOS Stories.

Onduidelijk is of Telegram de groepen heeft verwijderd, of dat de beheerders de groepen hebben gesloten. In één geval claimen de beheerders van de groep, die inmiddels weer een nieuwe zijn begonnen, dat Telegram de groepen heeft verwijderd. Dat is echter niet te verifiëren.

Account verdwenen

Onder de verdwenen groepen is ook de expose-groep met de meeste leden, namelijk 85.000. Voor een andere verdwenen groep, met 48.000 leden, moest 50 euro toegang worden betaald; van die groep is ook het account van de eigenaar van het kanaal verdwenen.

Eén groep, met ruim 28.000 leden, is in ieder geval niet verwijderd door Telegram; in die groep hebben de beheerders een bericht gepost dat de groep “per 6 september 23:00 uur” is “verdwenen van Telegram”. Versturen van berichten is daar niet meer mogelijk.

In de overgebleven groepen speculeren deelnemers over het verdwijnen van de groepen. “Alle expose groepen gaan plat door die NOS Stories”, meldt een lid van een groep van ruim 10.000 deelnemers. “Komt allemaal door NOS”, zegt een ander lid als wordt gevraagd waarom de groep met 85.000 leden is verdwenen.

Opnieuw opgericht

Of het verdwijnen van de groepen permanent is, moet nog blijken. In het verleden zijn vaker groepen verdwenen, die daarna opnieuw werden opgericht en in korte tijd weer duizenden leden aantrokken.

Een van de actiefste expose-groepen, met wat minder leden maar relatief veel actieve gebruikers, is bovendien niet verdwenen.

Voor een permanente oplossing kan wetgeving helpen, zegt Robbert Hoving van Helpwanted. “Zoals wetgeving om het publiceren van adresgegevens voor intimatie te verbieden. En Telegram kan nog beter meewerken.” Dat de groepen verdwenen na media-aandacht, “laat zien dat we hier aandacht aan moeten blijven besteden”, zegt Hoving.

Kamervragen

Intussen wil coalitiepartij CDA van demissionair minister Yesilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid weten waarom Telegram wegkomt met zijn “lakse houding” tegenover dit soort groepen. Ook wil de partij weten hoe minderjarige slachtoffers beter kunnen worden beschermd.

Telegram was niet bereikbaar voor commentaar. Het platform antwoordt zelden op vragen van journalisten. Ook de politie en hulpverleners klagen over de slechte aanspreekbaarheid van het bedrijf.

Bron