Fokker van Franse bulldogs met te korte snuitjes krijgt boete

Een van de honden van de fokker, met een te korte snuit

NOS Nieuws

Een fokker van Franse bulldogs heeft een boete van 3000 euro opgelegd gekregen omdat de dieren die hij fokt een te korte snuit hebben. De honden kunnen daardoor moeilijker ademhalen en lijden onnodig, bleek uit eerder onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Het is voor het eerst dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een boete voor de korte snuit oplegt, sinds de regels rond het fokken in 2019 zijn aangescherpt. De NVWA heeft in de tussentijd wel waarschuwingen gegeven, zegt een woordvoerder.

Waar de beboete fokker vandaan komt, is om privacyredenen niet bekendgemaakt. De fokker krijgt naast de boete ook een last onder dwangsom. Elke keer als de ondernemer opnieuw in de fout gaat, krijgt hij een dwangsom van 1500 euro. De totale dwangsom kan oplopen tot 9000 euro.

Deskundigen van de Universiteit Utrecht hebben zes criteria opgesteld waaraan fokhonden moeten voldoen. Het gaat dan bijvoorbeeld om een normaal ademgeluid in rust en open neusopeningen zonder vernauwing.

Korte snuiten populair

Honden met extreem korte snuiten, zoals de Franse bulldog, zijn al jaren populair. Omdat er gefokt wordt met honden met de kortste snuiten, zijn de snuitjes de afgelopen jaren steeds korter geworden.

De NVWA heeft wel al eerder een fokker van katten een boete opgelegd; dat ging om het ras bambino sphynx, een kat zonder vacht of snorharen en met erg korte poten. De katten zijn populair, maar de uiterlijke kernmerken brengen veel lichamelijke problemen met zich mee.

Bron