EU wil dat sociale media meer doen tegen Russische beïnvloeding verkiezingen

Vera Jourová

NOS Nieuws

Vicevoorzitter Vera Jarouvá van de Europese Commissie spoort Facebook, X en TikTok aan om meer te doen tegen pogingen van Rusland om verkiezingen te beïnvloeden.

Aanleiding is de vloedgolf aan desinformatie die op sociale media in Slowakije en Polen wordt verspreid in verband met verkiezingen daar. De Slowaken gaan zaterdag naar de stembus, de Polen op 15 oktober. Jarouvá verwacht dat Rusland en andere “kwaadaardige partijen” volgend jaar ook de verkiezingen voor het Europees Parlement willen beïnvloeden.

‘Onjuiste indruk’

Rusland verspreidt volgens haar via sociale media halve waarheden en leugens “om de onjuiste indruk te wekken” dat een democratisch bestuur niet beter is dan een autocratisch bestuur. Ze vindt dat de grote platforms daartegen moeten optreden.

Jarouvá had nog een speciale waarschuwing voor X (voorheen Twitter). Dit platform beschouwt ze als de grootste verspreider van nepnieuws. Ook X moet zich aan strenge gedragsregels houden. “Mijn boodschap voor Twitter is dat we jullie goed in de gaten houden.”

Bron