Dip in de chipsector door dalende consumentenuitgaven

Bezoeker van een Apple-event houdt een net gepresenteerde iPhone vast

NOS Nieuws

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

De chipindustrie zit in een dip. Voor het derde kwartaal op rij ziet de Taiwanese chipfabrikant TSMC de omzet en winst dalen. Volgens het bedrijf is die daling het gevolg van de wereldwijde economische onzekerheid door onder meer de hoge inflatie en energieprijzen.

Bij chipmachinemaker ASML stijgt de omzet nog wel. Het bedrijf stelde gisteren de verwachting voor het hele jaar zelfs naar boven bij. Maar ook daar is voor het derde kwartaal op rij een daling te zien in het aantal bestellingen. Dat betekent dus dat klanten als TSMC terughoudender zijn dan voorheen.

Dat komt weer doordat hún klanten, zoals fabrikanten van laptops en telefoons, de vraag zien afnemen. Marktonderzoeker IDC constateerde begin dit jaar dat voor het zevende kwartaal op rij de smartphoneverkopen daalden, het ging toen gemiddeld om bijna 15 procent. De daling bij computers is nog groter met bijna 26 procent.

Volgend jaar weer groei

“Het is duidelijk dat we in een neerwaartse cyclus zitten”, zegt Daniel Citroen, sectorspecialist technologie bij ING. Daarbij tekent hij wel direct aan dat deze dip waarschijnlijk kort zal duren. “De verwachting is dat de markt volgend jaar weer zal groeien.” Daar gaat onderzoeker IDC ook vanuit. Voorheen kende de chipmarkt grote schommelingen, van tekorten naar overschotten. Dat is nu minder, ziet Citroen.

De afnemende vraag volgt op een periode van grote tekorten, veroorzaakt door een combinatie van factoren. De pandemie speelde daarbij een grote rol. De vraag naar producten met chips – van smartphones, spelcomputers, auto’s tot laptops en elektrische fietsen – nam gigantisch toe. Mensen zaten massaal thuis, gingen niet op vakantie of uit eten en gaven geld aan andere zaken uit.

Sectorspecialist Citroen van ING ziet dat fabrikanten nu blijven investeren. Want de verwachting voor de lange termijn is de vraag naar chips wel degelijk aanhoudt. Ze zitten immers overal in. Ook voor de energietransitie zijn veel chips nodig. Dat geldt ook voor AI (kunstmatige intelligentie).

TSMC kijkt naar Europa

Over de hele wereld worden nu chipfabrieken gebouwd. Ook in Europa, door Intel in Duitsland. TSMC kijkt ook naar Europa. De verwachting is dat het bedrijf eveneens in Duitsland een fabriek gaat neerzetten, al zegt TSMC dat nog niet hardop. Mogelijk heeft dat te maken met onderhandelingen over hoeveel de Duitse overheid wil bijdragen.

Al die nieuwe fabrieken zijn goed nieuws voor ASML. Topman Peter Wennink zei gisteren dat hij verwacht dat er vanaf 2025 een grote vraag ontstaat naar machines van ASML. Dan komt er een nieuwe golf van fabrieken aan. Het is voor grote partijen in de industrie de kunst om ver vooruit te kijken en te plannen, zegt Citroen.

Hij sluit niet uit dat als de vraag in 2024 weer toeneemt, en voordat er veel van de geplande fabrieken af zijn, er weer een tekort zal zijn.

Voor het belang van chips wil de EU desnoods zijn eigen regels openbreken

Bron