Consumptie huishoudens groeit met ruim 1 procent in mei

vrijdag, 7. juli 2023 – 9:35

Huishoudens kopen meer diensten

Consumenten hebben in mei 5,3 procent meer diensten afgenomen, zoals verzekeringen, openbaar vervoer en een bezoek aan restaurant, evenementen of kapper, dan in mei 2022. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

In mei hebben consumenten 5,3 procent minder voedingsmiddelen, dranken en tabak gekocht. Ze hebben ook 4,5 procent minder duurzame goederen aangeschaft dan in mei 2022. Huishoudens hebben vooral minder kleding, spullen voor woninginrichting en elektrische apparaten gekocht. Ze hebben echter meer auto’s aangeschaft. Verder hebben huishoudens in mei 0,3 procent meer overige goederen, zoals energie, motorbrandstoffen en persoonlijke verzorging, gekocht. Ze hebben vooral meer getankt. 

Ruim een week geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in mei 5,8 procent kleiner was dan in mei 2022. Het volume van de non-foodsector lag 7,5 procent lager, terwijl dat van de foodsector met 4,2 procent kromp. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.

Bron