Brussel legt zes machtigste techbedrijven strengere regels op

Archieffoto

NOS Nieuws

De Europese Unie gaat zoals verwacht de zes grootste techbedrijven ter wereld strengere regels opleggen omdat ze te groot en te machtig zijn. Apple, Alphabet (Google), Amazon, Meta (WhatsApp, Instagram, Facebook), Microsoft en ByteDance (TikTok) worden zo gedwongen tot fundamentele veranderingen.

Door de strengere wetgeving mag Apple waarschijnlijk apps niet langer alleen op de App Store aanbieden. Google zal gebruikers van Android-smartphones duidelijker alternatieven moeten bieden voor zijn zoekmachine, Google Maps en de Chrome-browser. En een gebruiker van WhatsApp moet in de toekomst ook berichten van andere diensten kunnen ontvangen, is het idee achter de wet.

Marktmacht

De Digital Markets Act (DMA) van de EU, waar de nieuwe regels uit voortvloeien, heeft tot doel de marktmacht van internetgiganten te beperken, eerlijkere concurrentie te garanderen en consumenten meer keuzevrijheid te geven. De grote zes krijgen een half jaar de tijd om de regelgeving door te voeren in hun producten en diensten.

Doen de techreuzen dat niet, dan kunnen ze torenhoge boetes krijgen die zijn gebaseerd op hun wereldwijde omzet. Als ze vaker de mist ingaan, kan dat er uiteindelijk toe leiden dat ze geen zaken meer mogen doen binnen de Europese Unie.

Andere grote techgiganten, zoals Samsung, vallen in de toekomst misschien ook onder de nieuwe EU-regels. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan door de Europese Commissie.

Bron