boze klanten en dichte winkels

Politie voor de ingang van de VanMoof-winkel

NOS NieuwsAangepast

De onrust rond VanMoof, de maker achter populaire elektrische fietsen, neemt verder toe. Vanmiddag is de Amsterdamse winkel van het bedrijf dichtgegaan vanwege boze klanten voor de deur. Het AD meldt dat de winkel van het bedrijf in Rotterdam ook dicht is.

“Er kwamen steeds meer mensen verhaal halen bij de winkel”, vertelt Nieuwsuur-verslaggever Jelmer Jansma die er vanmiddag bij was in Amsterdam. “De winkel stond vol. Er waren een paar mensen echt heel boos. Ze wilden hun fiets terugkrijgen.” De medewerkers hebben toen de winkel ontruimd en de politie is gekomen om te bemiddelen.

Het FD meldde gisteren dat het VanMoof niet meer lukte om de rente op leningen die zij hebben lopen bij particuliere investeerders te betalen. Een betrokken crowdfundingplatform zou het bedrijf inmiddels in gebreke hebben gesteld. Daarnaast zou het fietsenmerk al twee weken geleden de verkoop hebben stilgelegd, met als gevolg dat er ook geen inkomsten meer binnenkomen.

De elektrische fietsen van VanMoof

Een woordvoerder van VanMoof was voor de NOS niet direct bereikbaar voor commentaar. Het bedrijf zou vandaag met een verklaring komen over de situatie, maar kwam daar later van terug.

Defecte prijzige fietsen

VanMoof verkeert al langer in problemen. Er zijn veel klachten over defecten aan de prijzige elektrische fietsen. Het bedrijf is in 2009 gestart door de broers Taco en Ties Carlier. Het bedrijf werd in korte tijd zeer succesvol en populair in met name de Nederlandse grote steden, mede door het strakke ontwerp van de fietsen. Ze begonnen met normale fietsen, maar richten zich inmiddels al een aantal jaar volledig op elektrische fietsen.

De populariteit gaat ook gepaard met hevige groeipijnen. Vorig jaar deden de oprichters een stap opzij, voormalig Booking-ceo Gillian Tan kreeg de leiding. In mei meldde vakblad Nieuwsfiets dat zij inmiddels alweer was gestopt. Het bedrijf is wereldwijd actief.

Volgens de meest recente jaarrekening die is gedeponeerd bij de KvK, uit 2021, draaide het bedrijf toen 77 miljoen euro verlies bij een omzet van 82 miljoen euro.

Bron