Basisscholen Noord-Limburg testen warme schoollunch vol groenten

In samenwerking met

L1mburg

NOS Nieuws

Leerlingen van drie basisscholen in Noord-Limburg krijgen sinds deze week een warme lunch vol groenten op school. Het gaat om een proef als onderdeel van een groot onderzoek naar eetgedrag onder kinderen.

Het onderzoek is een initiatief van de educatieve stichting Kokkerelli en wordt uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht en Wageningen University & Research. Het project is gefinancierd door het Rijk en de provincie, schrijft 1Limburg.

“Het aantal kinderen met overgewicht in Nederland neemt toe en te weinig scholieren hebben een gezond eetpatroon. Dat heeft gevolgen voor het welzijn van de jeugd. Maar kinderen hebben ook steeds minder kennis van waar voeding vandaan komt en wat het doet met lichaam en geest”, aldus Marijn Bouten van Brightlands, waar de lunchpakketten worden gemaakt.

Onderzoekers kijken onder meer of de kinderen de lunch lekker vinden. Er wordt gemeten hoeveel groenten de kinderen eten, maar ook of hun houding ten opzichte van groenten verandert door de lunch.

Ander eetpatroon thuis

Ouders en verzorgers monitoren vervolgens of de eetmomenten thuis veranderen door de gezonde lunch op school. De onderzoekers hopen dat kinderen door een groenterijke lunch ook thuis meer groenten gaan eten.

Daarnaast krijgen de leerlingen les over gezonde voeding. Na de proef wil Kokkerelli het project op meer basisscholen in Nederland toepassen.

Er zijn al basisscholen in Nederland die leerlingen op eigen initiatief een gezonde lunch aanbieden. Eerder werd ook een proef gedaan op scholen met gratis volkorenbrood en fruit en rauwkost tijdens de lunch. Dit is de eerste keer dat een warme, groenterijke maaltijd op school op grotere schaal wordt getest.

Bron