Aantal faillissementen in juli met 16 procent gedaald ten opzichte van juni

Den Haag

In juli zijn 49 minder bedrijven failliet verklaard dan in juni, zo meldt het CBS vrijdag. ‘Dat is een daling van 16 procent. Het aantal faillissementen is echter al 15 maanden op rij hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder’, aldus het CBS.

Aantal faillissementen loopt op

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. 

Augustus 2021 laagterecord van 109

Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Meeste faillissementen in de bouwnijverheid

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juli 241 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de bouwnijverheid het grootste aantal faillissementen, namelijk 39. Dat is 7 procent minder dan in juni. Relatief gezien werden er in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de horeca.

Bron