5 handige bespaartips op verlichting


1. Kies voor energiezuinige verlichting


Allereerst is het belangrijk om kritisch te kijken naar de verlichting die je gebruikt. Als je nu nog conventionele verlichting gebruikt, kan het al ongelooflijk veel schelen als je deze vervangt voor LED verlichting. Het is ook verstandig om voor dimbare verlichting te kiezen. Maak je bijvoorbeeld gebruik van spots in huis? Dan kan je veel bewuster met elektriciteit omgaan door deze te dimmen. Zo bepaal je zelf hoeveel licht je in huis haalt. Geheel afhankelijk van de situatie. Door het licht te dimmen, verbruik je minder elektriciteit en gaat de lamp ook langer mee.


2. Benut daglicht optimaal


Zeker nu de dagen weer langer worden, is het verstandig om het daglicht beter te benutten. Haal overdag zoveel mogelijk daglicht in huis door de gordijnen open te laten en minder grote meubels voor de ramen te plaatsen. Zo blijft het veel lichter in de ruimte. Wees je er ook van bewust dat sommige lampen onnodig blijven branden. Dit zien we vooral vaak bij tuinverlichting. Bij tuinverlichting zou je er dan ook bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om een tijdschakelaar aan te sluiten. Zo weet je zeker dat ze enkel branden wanneer dat nodig is. Maak voordat je de woning verlaat ook nog altijd eveneen rondje door huis om er zeker van te zijn dat alle lampen uitgeschakeld zijn. Zo kun je eenvoudig extra elektriciteit besparen.


3. Let op het energieverbruik


Besparen op elektriciteit is onmogelijk als je niet weet wat je verbruikt. Daarom is het allereerst belangrijk om voldoende informatie te verzamelen. Hoe staat de situatie er op dit moment voor? De meeste mensen beschikken tegenwoordig over een zogenaamde slimme meter. Zo ben je dagelijks in staat om het energieverbruik te checken. Dit toont niet alleen of je al de juiste stappen hebt genomen, maar ook waar het mogelijk nog niet goed gaat. Dat biedt ruimte om tijdig in te grijpen en het energieverbruik te verminderen.


4. Kies voor slimme verlichting


De techniek gaat steeds meer vooruit. Zo is slimme verlichting tegenwoordig ongelooflijk populair. Hierbij is het mogelijk om alle verlichting met een mobiele applicatie te besturen. Lig je dus al lekker in bed en ben je vergeten om een lamp in de woonkamer uit te schakelen? Dan doe je dit eenvoudig op afstand. Ook handig wanneer je al op het werk bent of om inbraak te voorkomen wanneer je op vakantie bent.


5. Bewegingssensor


Ook zou je kunnen overwegen om een bewegingssensor te gebruiken. Dit is met name een goed idee voor ruimtes waar je maar kort verblijft. Denk bijvoorbeeld aan de hal, het toilet of een gangkast. Let wel op dat je de sensor goed afstelt. Zo voorkom je dat de lamp onnodig lang blijft branden.Bron