Wolf valt schapenboer aan bij Drents dorp, dier doodgeschoten

Het veld waar waar de schapenboer werd gebeten

In samenwerking met

RTV Drenthe

NOS NieuwsAangepast

In het Drentse dorp Wapse is vanochtend een schapenboer aangevallen door een wolf. Het dier is door de politie doodgeschoten na overleg.

RTV Drenthe schrijft dat de boer vanochtend rond 07.00 uur de wolf probeerde weg te jagen omdat zijn schapen werden aangevallen. Toen hij het dier met een hooivork en een schep naderde, werd hij in zijn arm gebeten.

De wolf is twee uur later doodgeschoten. Het besluit daarover werd genomen door burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld, waar Wapse onder valt.

De man is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de regionale omroep zijn de pezen in zijn arm beschadigd geraakt.

Wolfwerend hek

De politie onderzoekt het voorval. Volgens de woordvoerder moet nog officieel bevestigd worden dat het inderdaad ging om een wolf. “We onderzoeken of de verwondingen zijn veroorzaakt door een wolf.” Het leek er volgens hem wel sterk op dat het om een wolf gaat.

In het gebied waren al eerder schapen doodgebeten door een wolf. Volgens RTV Drenthe had de schapenboer een wolfwerend hek, maar is uit sporen gebleken dat de wolf daar onderdoor was gekropen.

Vier roedels

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een mens wordt gebeten sinds de wolf in 2018 weer terugkeerde in Nederland. De diersoort was daarvoor sinds 1869 niet meer in ons land gezien.

Inmiddels zijn er zeker vier roedels, drie op de Veluwe en een in Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Friesland. Daarnaast zijn er enkele losse wolvenparen bekend. In totaal zijn er naar schatting zo’n 35 exemplaren met een territorium in Nederland, daarnaast steken soms nog enkele exemplaren de grens met België of Duitsland over.

De wolf is een beschermde diersoort. Het doden, vangen of verstoren van exemplaren is daarom verboden. Dat leidt geregeld tot protesten van boeren, die hierdoor weinig kunnen doen tegen aanvallen op hun vee.

Kamervragen

BoerBurgerBeweging-leider Caroline van der Plas is al jaren kritisch op de terugkeer van wolf en laat op Twitter weten naar aanleiding van het incident in Wapse Kamervragen te gaan stellen.

Natuurorganisaties zijn juist van mening dat de terugkeer van de wolf goed nieuws is, met name vanwege de rol van de wolf in het ecosysteem. Wel zijn er bij die organisaties zorgen over bijvoorbeeld tamme wolven op de Veluwe; die moeten zo snel mogelijk worden verjaagd of desnoods worden gedood.Bron