Wie verdient het minimumloon? ‘Aan de onderkant komt iedereen tekort’

NOS NieuwsAangepast

Met een nipte meerderheid stemde de Tweede Kamer donderdag bij de Algemene Politieke Beschouwingen voor een extra verhoging van het minimumloon met 1,7 procent. Wat betekent dit concreet?

Wat verdien je met het minimumloon?

Het minimumloon is nu 12,79 euro per uur. Met de verhoging wordt dat 13,50 euro.

De werkelijkheid is iets ingewikkelder, want de hoogte van het minimumloon is gekoppeld aan je leeftijd en het aantal uren dat je werkt. Zo is het uurloon voor een 19-jarige die 36 uur per week werkt anders dan dat van een 21-plusser met een 40-uurscontract. Vanaf 21 jaar stijgt het uurloon niet meer mee met de leeftijd.

Nieuw is dat vanaf 2024 een minimumuurloon wordt ingevoerd. Er geldt dan altijd een vast minimumuurloon voor iedereen die 21 jaar of ouder is. Dit vervangt dan de huidige vaste minimummaand-, week- en daglonen.

In deze tabel van de Rijksoverheid zijn die verschillen te zien. Let wel op dat de bedragen nog niet zijn aangepast aan het besluit van donderdag.

Wie verdient het minimumloon?

De nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek gaan over 2021. Toen waren er 439.000 banen waarin maximaal het minimumloon werd verdiend. In ruim de helft van de gevallen ging het om banen voor jongeren.

Ook uitzendkrachten en mensen met een migratieachtergrond in verschillende sectoren verdienen vaker een minimumloon, blijkt uit eerder onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).

In welke sectoren verdien je het minimumloon?

Hier kun je op twee manieren naar kijken. In relatief kleine sectoren als vervoer en posterijen is het aandeel werknemers dat het minimumloon verdient het hoogst.

Grotere beroepsgroepen, waar het aandeel lager is, maar in absolute zin veel meer mensen met een minimumloon werken, zijn de horeca en winkels.

Een andere sector waar meer dan gemiddeld mensen werken voor een minimumloon is de uitzendbranche.

Wat is het effect van de stijging?

Natuurlijk gaan mensen die het minimumloon verdienen erop vooruit, maar de stijging heeft ook invloed op andere inkomensgroepen. Het minimumloon is gekoppeld aan de AOW en de bijstand. Die stijgen mee.

Daarnaast bleek uit hetzelfde CPB-rapport dat de lonen net boven het minimumloon ook omhoog gaan: in de praktijk stijgen die mee. En dat is best een grote groep: ongeveer 20 procent van de werknemers heeft volgens het CPB een loon dat niet hoger is dan 125 procent van het minimum.

Bron