Wat is het verschil tussen een basis en uitgebreide ZZP verzekering?

Inleiding

Als zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) klik voor meer is het belangrijk om jezelf goed te verzekeren. Een ZZP verzekering biedt bescherming tegen verschillende risico’s die je als zelfstandige kunt lopen. Maar wat is nu precies het verschil tussen een basis en uitgebreide ZZP verzekering? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en meer inzicht geven in de verschillende aspecten van ZZP verzekeringen.

Wat is een ZZP verzekering?

Een ZZP verzekering is een verzamelnaam voor verschillende verzekeringen die specifiek gericht zijn op zelfstandige ondernemers. Deze verzekeringen bieden dekking voor diverse risico’s, zoals aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid, rechtsbijstand en bedrijfsschade. Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van deze verzekeringen en het kiezen van de juiste dekking.

Waarom is een ZZP verzekering belangrijk?

Een ZZP verzekering biedt bescherming tegen financiële risico’s die je als zelfstandige kunt lopen. Bijvoorbeeld wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan eigendommen van anderen, of wanneer je door ziekte of een ongeval niet kunt werken. Daarnaast kan een goede verzekering ook helpen bij het oplossen van juridische geschillen of het opvangen van inkomensverlies bij bedrijfsschade.

Wat is het verschil tussen een basis en uitgebreide ZZP verzekering?

Het verschil tussen een basis en uitgebreide ZZP verzekering zit voornamelijk in de dekking. Een basisverzekering biedt minimale dekking voor de belangrijkste risico’s waar je als ZZP’er mee te maken kunt krijgen. lees dit artikel Een uitgebreide verzekering daarentegen biedt een bredere dekking en is vaak beter afgestemd op jouw specifieke situatie als zelfstandige.

Wat wordt er gedekt door een basis ZZP verzekering?

Een basis ZZP verzekering biedt meestal dekking voor aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Dit betekent dat je verzekerd bent voor schade die je aanricht aan anderen tijdens het uitoefenen van je werk, en dat je een uitkering ontvangt wanneer je door ziekte of een ongeval niet kunt werken.

Wat wordt er gedekt door een uitgebreide ZZP verzekering?

Een uitgebreide ZZP verzekering biedt naast dekking voor aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid vaak ook nog andere vormen van bescherming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rechtsbijstand, bedrijfsschade, beroepsaansprakelijkheid en inventaris/goederen. Deze extra dekkingen kunnen erg waardevol zijn, afhankelijk van het soort werk dat je als ZZP’er verricht.

Wat zijn de kosten van een basis ZZP verzekering?

De kosten van een basis ZZP verzekering kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals het soort werk dat je doet, de gewenste dekking en je eigen risicobereidheid. Gemiddeld genomen kun je rekening houden met een maandelijkse premie vanaf €50,- voor een basisverzekering. Het is belangrijk om verschillende verzekeraars te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Wat zijn de kosten van een uitgebreide ZZP verzekering?

De kosten van een uitgebreide ZZP verzekering liggen over het algemeen hoger dan die van een basisverzekering. Dit komt doordat de dekking breder is en er meer risico’s worden afgedekt. Afhankelijk van je specifieke wensen en behoeften als ZZP’er, kunnen de kosten variëren. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar wat je precies nodig hebt en verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.

Hoe kan ik ZZP verzekeringen vergelijken?

Om ZZP verzekeringen te vergelijken kun je gebruik maken van online vergelijkingstools. Deze tools stellen je in staat om op basis van jouw persoonlijke situatie en voorkeuren verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de geboden dekking en eventuele extra voordelen die een verzekeraar kan bieden.

Veelgestelde vragen over basis en uitgebreide ZZP verzekeringen

 • Wat is het verschil tussen aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB) en beroepsaansprakelijkheidsverzekering?
  • Een aansprakelijkheidsverzekering bedrijven (AVB) dekt schade aan eigendommen van anderen, terwijl een beroepsaansprakelijkheidsverzekering specifieke schade dekt die voortvloeit uit fouten of nalatigheden in je beroepsuitoefening.
 • Kan ik als ZZP’er ook een collectieve verzekering afsluiten?
  • Ja, als ZZP’er kun je in sommige gevallen aansluiten bij een collectieve verzekering via bijvoorbeeld een brancheorganisatie. Dit kan voordelen bieden op het gebied van premie en dekking.
 • Wat is het belang van rechtsbijstand bij een ZZP verzekering?
  • Rechtsbijstand bij een ZZP verzekering biedt juridische ondersteuning wanneer je te maken krijgt met geschillen, bijvoorbeeld op het gebied van contracten, incasso’s of arbeidsrechtelijke zaken.
 • Moet ik als ZZP’er ook een pensioenverzekering afsluiten?
  • Als ZZP’er ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Het kan daarom verstandig zijn om een pensioenverzekering af te sluiten om ook voor later financieel goed verzorgd te zijn.
 • Wat gebeurt er als ik mijn premie niet betaal?
  • Als je je premie voor je ZZP verzekering niet betaalt, kan dit leiden tot opschorting of beëindiging van de verzekering. Dit betekent dat je geen aanspraak meer kunt maken op de dekking en dus zelf verantwoordelijk bent voor eventuele schade of kosten.
 • Kan ik mijn ZZP verzekering tussentijds aanpassen?
  • Ja, in de meeste gevallen is het mogelijk om je ZZP verzekering tussentijds aan te passen. Neem hiervoor contact op met je verzekeraar om de mogelijkheden te bespreken.

  Conclusie

  Het verschil tussen een basis en uitgebreide ZZP verzekering zit voornamelijk in de dekking. Een basisverzekering biedt minimale dekking voor aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid, terwijl een uitgebreide verzekering ook extra bescherming kan bieden, zoals rechtsbijstand en bedrijfsschade. De kosten van een ZZP verzekering variëren afhankelijk van factoren zoals gewenste dekking en risicobereidheid. Het is belangrijk om verschillende verzekeraars te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden. Neem ook altijd de tijd om je persoonlijke situatie en behoeften als ZZP’er in kaart te brengen, zodat je de juiste keuze kunt maken bij het afsluiten van een ZZP verzekering.