Toen de correspondent van de Guardian in Jeruzalem, Bethan McKernan, Toen ze maandag het nieuws hoorde dat er een grote inval was begonnen in het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever, greep ze naar haar kogelvrije vest en stak de grens over naar de stad. Ze vond brandende banden, traangas, explosies en geweervuur - de grootste Israëlische aanval op de Westelijke Jordaanoever in 20 jaar was aan de gang.
Zoals McKernan vertelt Michael Safi, de Israëlische strijdkrachten trokken zich dinsdagavond terug en verklaarden dat de missie een succes was. Twaalf Palestijnen werden gedood, van wie vier jonger dan 18 jaar. Bovenop het verdriet zal de verwoesting die is achtergelaten jaren vergen om van te herstellen. Er is intense woede tegen de Israëli’s, maar ook tegen de Palestijnse Autoriteit die de Westelijke Jordaanoever bestuurt.
Deze dynamiek kan van betekenis zijn voor de toekomst van dit decennialange conflict. Nu Israël wordt geregeerd door de meest rechtse regering sinds mensenheugenis, zijn er toenemende zorgen over een verstoring van de orde op de Westelijke Jordaanoever. Een aanval in Tel Aviv op dinsdag verwondde zeven Israëli’s en werd door de Islamitische Jihad beschreven als de “eerste reactie” op de aanval op Jenin.
Steun The Guardian
The Guardian is redactioneel onafhankelijk. En we willen onze journalistiek open en toegankelijk houden voor iedereen. Maar we hebben onze lezers steeds meer nodig om ons werk te financieren.
Steun The Guardian