Villafoto’s en Insta-posts van celebs; de bewijzen tegen gevallen cryptomiljardair SBF

Sam Bankman-Fried, vorig jaar bij de rechtbank

NOS Nieuws

Geen dagen maar slechts enkele uren had de 12-koppige Amerikaanse jury nodig om het eens te worden over de beschuldigingen tegen crypto-ondernemer Sam Bankman-Fried. Unaniem vonden ze alle zeven beschuldigingen bewezen.

Het is een van de grotere fraudezaken in de geschiedenis van de Verenigde Staten, waarvoor de bewijzen in relatief korte tijd zijn verzameld. Eén jaar na de ondergang van zijn cryptobedrijf FTX hoorde Bankman-Fried, ook bekend als SBF, het oordeel van de jury.

Welke bewijzen heeft de Amerikaanse aanklager verzameld om de zaak zo snel rond te krijgen?

Geld weghalen

De zaak draait om het verplaatsen van tegoeden van klanten bij FTX naar een dochterbedrijf van Bankman-Fried: Alameda Research. Uit documenten blijkt dat Alameda als enige accounts mocht aanmaken bij FTX met een negatief tegoed. Oftewel, het werd Alameda mogelijk gemaakt geld van klanten van FTX weg te halen, zonder dat daar iets tegenover stond.

Volgens de Amerikaanse aanklager gebruikte Sam Bankman-Fried het geld om in een dure villa op de Bahama’s te wonen, samen met zijn collega’s. Daarnaast werden er honderden miljoenen uitgetrokken om te investeren in bedrijven, volgens betrokkenen vooral om steun te krijgen van celebrities, zoals Orlando Bloom en Katy Perry.

Een Instagram-post van Katy Perry werd als bewijsstuk ingediend.

 • aanklager SDNY

  De villa op de bahama’s
 • aanklager SDNY

  Bankman-Fried met zijn collega’s
 • aanklager SDNY

 • aanklager SDNY

 • aanklager SDNY

  Sam Bankman-Friedman

Behalve uit documenten bestaat het bewijs voor een groot deel uit appjes tussen Sam Bankman-Fried en zijn oud-collega’s. In een app-groep van de bewoners van het huis vragen collega’s wie de kosten voor het gebruik van de villa gaat betalen. “Ik ga ervan uit dat uiteindelijk Alameda ervoor betaalt”, schrijft Bankman-Fried.

Ook drie oud-collega’s van Bankman-Fried getuigen tegen hem, in ruil voor strafvermindering. Volgens de advocaat van de voormalige cryptomiljardair zijn hun verklaringen daardoor niet betrouwbaar.

Een van hen is Caroline Ellison, Zij verklaarde Bankman-Fried verschillende keren te hebben gewaarschuwd voor potentiële problemen bij het bedrijf, terwijl hij volhoudt dat de val van zijn bedrijf als een complete verrassing kwam.

Caroline Ellison, ex-vriendin van Bankman-Fried, na afloop van haar verklaring

De openbaar aanklager liet ook een appconversatie zien van de dagen waarin FTX op omvallen stond, een jaar geleden. Terwijl Bankman-Fried eerder op de dag twitterde dat de positie van FTX goed is en dat er geen problemen zijn met de financiële positie zegt hij diezelfde dag tegen collega’s dat er miljarden ontbreken. Ook schrijft hij dat het blokkeren van klanttegoeden tot de mogelijkheden behoort.

Appgesprek op 7 november 2022

De aanklager zei tegen de jury dat Bankman-Fried alleen onschuldig kon zijn als hij geen idee had van wat er in zijn bedrijf gaande was.

Verdediging

Fraudeverdachten zwijgen doorgaans tijdens de rechtszaak, maar Bankman-Fried legde wel verklaringen af. Hij blijft daarin schuld ontkennen en zegt het slachtoffer te zijn van slechte financiële adviezen. Bij vragen van de aanklager kon hij zich details vaak niet meer herinneren.

Zijn advocaat zei na afloop van de jury-uitspraak dat hij zich blijft verzetten tegen een veroordeling. In maart maakt de rechter de straf bekend die Bankman-Fried krijgt opgelegd. Dan hangen hem nog vier andere beschuldigingen boven het hoofd, waaronder omkoping van een overheidsfunctionaris in China.

De aanklager zei na afloop van de uitspraak dat hij hoopt dat deze zaak “een waarschuwing is voor iedere fraudeur die zich onaantastbaar waant”.

Bron