Veiligheidskenmerken van Overheaddeuren: Bescherming en Voldoen aan Veiligheidsnormen

Veiligheid is een topprioriteit voor elk bedrijf, vooral als het gaat om de toegangspunten van een gebouw. Overheaddeuren hebben een aantal veiligheidskenmerken om bedrijven helpen aan de vereiste veiligheidsnormen te voldoen en tegelijkertijd bescherming te bieden tegen potentiële gevaren. Laten we enkele van de belangrijkste veiligheidskenmerken van overheaddeuren bespreken.

 

Inbraakbeveiliging is een cruciale eigenschap van overheaddeuren. Ze zijn ontworpen om de toegang tot het gebouw te beveiligen en ongeautoriseerde personen buiten te houden. Alhoewel overheaddeuren uit robuuste materialen, zoals staal en aluminium zijn vervaardigd, is het vooral bij oudere en goedkopere overheaddeuren van belang om een goede vergrendeling te hebben. Overheaddeuren zijn een geliefd doelwit van inbrekers, omdat ze van buiten vrij gemakkelijk op te tillen zijn. Door een (liefst automatisch) vergrendelingssysteem wordt dit voorkomen. Er zijn inmiddels deuren op de markt met een geavanceerd automatisch vergrendelsysteem, waarbij het vrijwel onmogelijk is de deur te openen. Een voorbeeld hiervan is de Compact overheaddeur.

 

Om vingerklemongevallen te voorkomen, zijn overheaddeuren voorzien van vingerklembeveiliging. Dit mechanisme zorgt ervoor dat er geen openingen ontstaan tussen de deurpanelen waarin vingers bekneld kunnen raken tijdens het openen of sluiten van de deur. Door het gebruik van speciale afdichtingen en beveiligingssystemen wordt het risico op letsel aanzienlijk verminderd, waardoor een veilige werkomgeving wordt gegarandeerd. Let er vooral bij oudere deuren op dat deze bescherming niet wordt verwijderd na verloop van tijd. Zorg voor vervanging bij beschadigingen om letsel te voorkomen.

 

Noodontgrendelingssystemen zijn een andere belangrijke veiligheidsfunctie van overheaddeuren. In geval van stroomuitval of andere noodsituaties is het essentieel om snel en gemakkelijk toegang te hebben tot het gebouw of de ruimte. Met een noodontgrendelingssysteem kunnen overheaddeuren handmatig worden ontgrendeld en geopend, zodat mensen veilig kunnen evacueren of hulpdiensten snel toegang hebben tot het gebouw. In de praktijk is een handketting waarmee de deur kan worden opgetakeld voldoende. Ook zijn er systemen met noodaccus verkrijgbaar.

 

Automatische sensoren zijn van vitaal belang om de veiligheid van personen en eigendommen te waarborgen. Overheaddeuren kunnen worden uitgerust met sensoren die beweging detecteren en ervoor zorgen dat de deur stopt en omkeert als er een obstakel wordt gedetecteerd tijdens het sluiten. Dit minimaliseert het risico op beknelling of schade aan goederen en voertuigen. Bovendien zijn er sensoren die de veiligheid van personeel waarborgen, zoals fotocellen die voorkomen dat de deur sluit als er nog iemand in de opening staat. Het is verplicht om een overheaddeur met automatische sluiting (zoals bij een afstandsbediening) uit te rusten met een vorm van onderloopbeveiliging.

 

Het belang van deze veiligheidskenmerken kan niet worden onderschat, vooral in een zakelijke omgeving waar de bescherming van mensen en eigendommen van cruciaal belang is. Overheaddeuren dragen bij aan een veilige werkomgeving en helpen bedrijven om aan de vereiste veiligheidsnormen te voldoen. Jaarlijkse keuring van de deur is verstandig. In geval van letsel of ongevallen rondom de deur kunnen bedrijven worden gevraagd om bewijs van goed en vakkundig onderhoud. Indien dit niet kan worden overlegd, kan het bedrijf aansprakelijk worden gesteld.

 

Overheaddeuren kunnen dus worden uitgerust met een veelvoud aan beveiligingen. Enerzijds om de goederen te beschermen tegen inbraak, anderzijds om persoonlijk letsel of andere schade te voorkomen. Een deur die standaard is voorzien van al deze beveiligingssystemen (en meer) is de Compact overheaddeur van Rolflex. Kijk voor meer info op www.rolflex.com

Bron