Uitspraak in zaak gifgasaanvallen • Ontmoeting Xi en Biden

NOS Nieuws

Goedemorgen! In Den Haag doet de rechter uitspraak over de gifgasaanvallenzaak. En de Amerikaanse en de Chinese president, Joe Biden en Xi Jinping, ontmoeten elkaar na een jaar.

Het weer: de regen trekt vanochtend via het noordoosten weg. Vanmiddag vaker droog met af en toe wat zon. Het wordt zo’n 12 graden vandaag.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Haagse rechtbank doet uitspraak in de zaak die is aangespannen door vijf Iraanse slachtoffers van gifgasaanvallen in de jaren tachtig. De zaak is tegen twee Nederlandse bedrijven: Melchemie (nu Otjiaha) en KBS Holland. De bedrijven leverden chemische stoffen aan Irak in de jaren 80.
  • De Amerikaanse en de Chinese president, Joe Biden en Xi Jinping, ontmoeten elkaar tijdens de APEC-top in San Francisco. Dat is de economische top van landen aan de Stille Oceaan.
  • De Europese Commissie maakt haar verwachtingen bekend over de ontwikkeling van de economie van de EU in de komende tijd.
  • Het Israëlische nationale voetbalteam speelt de uitgestelde EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland door de oorlog tussen Israël en de militante Palestijnse beweging Hamas niet in eigen land, maar in Hongarije.

Wat heb je gemist?

De voorgenomen krimp van Schiphol naar 460.000 vluchten per jaar gaat voorlopig niet door. Dat heeft demissionair minister Harbers van Infrastructuur besloten, na kritiek van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Volgend jaar kunnen er dus nog 500.000 vluchten via Schiphol gaan.

De landelijke ophokplicht en afschermplicht voor pluimvee is gisteren per direct weer ingegaan. In de Noord-Hollandse plaats Middelie is vogelgriep vastgesteld op een zorgboerderij. Het is de tweede uitbraak van het virus in Nederland in korte tijd.

Een uitgelekt memo van de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, waarin kritiek wordt geuit op Israël, duidt op onenigheid binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken, zeggen experts tegen de NOS.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Israëlische militairen zijn vannacht het al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad binnengegaan . Militairen zouden op de eerste hulp-afdeling zijn en er staan tanks op het terrein van het ziekenhuis. Het Israëlische leger spreekt van een gerichte operatie tegen Hamas, die zich in een deel van het ziekenhuis afspeelt.
  • Tienduizenden mensen waren aanwezig bij een pro-Israël-demonstratie in Washington . Het was een van de grootste samenkomsten in het land om Israël te steunen sinds de aanval van Hamas op 7 oktober
  • PVV-leider Geert Wilders wil deelnemen aan een volgend kabinet en dan bij voorkeur niet in een gedoogconstructie . Dat zei hij in het lijsttrekkersinterview van Nieuwsuur. Hij is bereid concessies te doen, mocht het zover komen, ook wat betreft zijn standpunten over de islam. “Er zijn belangrijkere prioriteiten.”

En dan nog even dit:

Kfar Aza is een kibboets die door Hamas op 7 oktober werd aangevallen. Ruim een maand later zijn de lichamen weggehaald en nu worden ook de huizen schoongemaakt door vrijwilligers.

Vrijwilligers maken huizen van vermoorde of ontvoerde Israëliërs schoon

Bron