NOS Nieuws•
-
Ruben Eg
redacteur Economie
-
Ruben Eg
redacteur Economie
Zo’n 43.500 kleine beleggers staken samen ruim 1,2 miljard in Triodos Bank. Al meer dan drie jaar zitten zij vast aan deze belegging. De handel ervan is namelijk tijdens paniek over banken na de uitbraak van het coronavirus stilgelegd. Vanaf vandaag kunnen de zogenoemde Triodos-certificaten eindelijk weer worden verhandeld, ook voor beleggers die geen klant van Triodos zijn. Daar moeten de huidige certificaathouders alleen wel op toeleggen, want hun investeringen zijn vermoedelijk een stuk minder waard geworden.
Dat doet veel beleggende Triodos-klanten zeer. Eerder dit jaar probeerde een groep bij de Ondernemingskamer de ‘beursgang’ van de Triodos-certificaten zelfs nog tegen te houden. Hoewel de rechter erkende dat de bank al enkele jaren wist dat er problemen konden ontstaan met de interne handel van de certificaten, luidde het vonnis dat uitstel of afblazen van een openbare koop en verkoop niet in het belang van de bank én de huidige houders is.
Waardeverlies
Vandaag wordt duidelijk hoeveel bestaande certificaathouders na drie jaar van hun stukken af willen. Ook komt er zicht op hoeveel nieuwe beleggers die geen Triodos-certificaathouder zijn ze willen overnemen én voor welke prijs. De laatste prijs waarvoor ze werden verkocht was 84 euro. Gezien de financiële prestaties van Triodos is die economische waarde nu geschat op 60 euro. Dat kan hoger uitpakken als er vandaag meer kopers dan verkopers zijn. Tegelijk kan het minder worden wanneer er juist minder kopers dan verkopers samenkomen.
De twee jaar geleden aangetreden Triodos-topman Jeroen Rijpkema bood eerder zijn “oprechte en diepgemeende verontschuldigingen” aan voor de “financiële en emotionele problemen” waar diverse certificaathouders van Triodos in zijn beland. Hij waarschuwde tegelijk dat de prijs van de nieuwe handel zeker in de beginfase nogal op en neer kon gaan. Dat certificaathouders zelf weer konden besluiten hun stukken te verkopen, ziet hij als “een belangrijke stap voorwaarts”.
De handel wordt verzorgd door Captin Trading Exchange, een bedrijf dat handelssystemen voor bedrijven en fondsen opzet. Onder meer de certificaten van ForFarmers worden hier beheerd.
Laag rendement
Met het openbaar verhandelen volgt Triodos de stap die Rabobank eerder al maakte met de onder beleggers populaire Rabocertificaten. Die bank koos in 2014 voor een openbare verhandeling van de voormalige ledencertificaten aan de Amsterdamse beurs. De certificaten van Triodos worden vanaf vandaag wekelijks verhandeld in een handelsplaats waar de bank nog wel enige controle op de koop en verkoop kan uitoefenen. Hiermee wil de bank voorkomen dat de stukken in handen komen van beleggers die weinig op hebben met de duurzame koers van Triodos.
Probleem voor de waarde van de certificaten is dat Triodos vergeleken met andere banken financieel minder presteert. De duurzame bank behaalt jaarlijks bijvoorbeeld een rendement van 4 procent. Op certificaten van Triodos verdienen beleggers zodoende minder dan op die van bijvoorbeeld Rabobank, die jaarlijks met een rendement van zo’n 8 procent veel beter presteert. ING en ABN Amro mikken met hun aandelen op jaarlijkse uitkeringen van rond de 10 procent.