Spaarrente verder omhoog bij de grote banken

NOS NieuwsAangepast

De vaste spaarrente bij twee van de grote banken gaat opnieuw omhoog. Per 15 augustus stijgt de rente bij de Rabobank naar 1,5 procent. Eerder deze maand verhoogde die bank de rente ook al. In een paar maanden tijd is er voor spaarders een half procentpunt aan rente bijgekomen.

Klanten die hun spaargeld voor een langere tijd vastzetten, krijgen nog meer rente. Die kan boven de 2 procent uitkomen voor een spaarrekening.

Ook ING maakte vandaag bekend de rentes te verhogen. Bij die bank krijgt een spaarder vanaf volgende maand 1,25 procent rente tot 10.000 euro. Bij hogere bedragen op de rekening wordt die rente aflopend minder.

ABN AMRO, ING en Rabobank hebben het grootste deel van de spaarders onder zich. Maar er zijn ook kleinere banken, zoals de online bank Bunq, die hogere percentages bieden. Daar kun je tot wel 2,46 procent rente krijgen.

Dat de grote drie hun rentes nog niet spectaculair verhogen ziet ook Amanda Bulthuis van geld.nl. “De grote banken blijven bij banken als Bunq best wel achter.” Volgens haar hoeven de grootbanken ook niet heel erg hun best te doen, omdat spaarders vaak honkvast zijn.

Overstappen kan lonen

“Het heeft ook te maken met hypotheken. De grote banken hebben in het verleden best wel wat hypotheken en leningen verstrekt, toen de rente laag stond. Voor die klanten staat de rente nog steeds laag. De banken verdienen daar weinig aan, dus is er minder ruimte om de rente op spaarrekeningen te verhogen.”

Toch kan het wel lonen om elders een rekening te openen. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar een spaarsaldo van 10.000 euro, dan gaat het met 1 procent meer rente om 100 euro. Een gemiddelde Nederlander heeft ongeveer 40.000 euro aan spaargeld, dus dan gaat het al om 400 euro die je kan verdienen door over te stappen.”

De stijging van de rente is het gevolg van renteverhogingen door de centrale banken, bedoeld om de hoge inflatie tegen te gaan. Banken in Europa kunnen daardoor weer de spaarrentes voor consumenten verhogen.

De Europese Centrale Bank heeft de rente onlangs verhoogd naar 3,5 procent. De verwachting is dat er deze maand nog een verhoging wordt aangekondigd.

Bron