Seizoen luchtweginfecties begonnen | Blik op nieuws

maandag, 9. oktober 2023 – 9:25 Update: 09-10-2023 17:10

De Bilt

Hoewel er nog geen sprake is van een epidemie hoor je steeds meer mensen hoesten en snotteren. Het seizoen waarin luchtweginfecties rondgaan is begonnen. Er zijn verschillende virussen die een luchtweginfectie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld het RS (respiratoir syncytieel)-virus, het griepvirus (influenzavirus) en verschillende coronavirussen. Ook het coronavirus SARS (severe acute respiratory syndrome)-CoV (coronavirus)-2 is een jaarlijks terugkerend virus. Met eenvoudige adviezen beperk je verspreiding van luchtweginfecties en bescherm je mensen die erg ziek kunnen worden.

De ernst van een luchtweginfectie kan wisselen van een milde verkoudheid tot een ernstige longontsteking. De meest voorkomende klachten van een luchtweginfectie zijn: hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus. Soms gaat dit samen met koorts, spierpijn, hoofdpijn of moeheid. 

Sommige mensen lopen extra risico 

Als je een luchtweginfectie hebt, kun je mensen om je heen besmetten. Sommige mensen kunnen ernstig ziek worden. Zo kan het RS (respiratoir syncytieel)-virus gevaarlijk zijn voor heel jonge kinderen. Bij het coronavirus en het griepvirus lopen vooral ouderen en mensen met chronische ziektes of ernstige afweerstoornissen extra risico op een ernstige luchtweginfectie.  

Verspreiding van luchtweginfecties voorkomen 

Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie? Volg dan de adviezen hieronder. Daarmee help je de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken. Ook bescherm je mensen die extra risico lopen bij een luchtweginfectie. 

Adviezen bij klachten 

  • Ben je ziek? Blijf thuis.  
  • Heb je lichte klachten? Werk thuis als dat kan. Overleg indien nodig met je werkgever. 
  • Houd afstand tot anderen.  
  • Vermijd contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie.  
  • Is contact toch nodig (bijvoorbeeld bij mantelzorg)? Draag een mondneusmasker.  

Je kunt niet helemaal voorkomen dat je een luchtweginfectie krijgt. Met de volgende algemene adviezen kun je wel de kans verkleinen dat je het virus doorgeeft aan iemand:  

  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.  
  • Was vaak en goed je handen met water en zeep. 
  • Ventileer binnenruimtes. 

Bron