Schok in Nieuw-Zeeland door beelden van gevecht in ‘MMA-stijl’ bij jeugdrechtbank | Nieuw-Zeeland

De Nieuw-Zeelandse minister voor Kinderen heeft “zeer verontrustende” beelden veroordeeld van kinderen in een jeugdgevangenis die een gewelddadig “MMA-achtig” gevecht houden terwijl personeelsleden toekijken en filmen.

Televisiezender Newshub zond dinsdag beelden uit van twee vechtende kinderen in het door de staat gerunde Oranga Tamariki [child protective services] vestiging in Zuid-Auckland. Een van de jongens wordt herhaaldelijk geslagen, geschopt en neergeslagen totdat hij niet meer kan staan, terwijl de aanwezigen scheldwoorden schreeuwen en de jongens aansporen.

De plaatsvervangend CEO van Oranga Tamariki, Tusha Penny, zei woensdag in een radio-interview dat de beelden zijn gefilmd door een medewerker. Een ander personeelslid op de beelden lijkt het gevecht te ‘toezien’. Penny zei dat de acties van de medewerkers “totaal onaanvaardbaar waren en dat er geen excuses voor zijn”.

Ze vertelde Newshub dat “Vier personeelsleden die in de residentie werken, werden ontheven van alle taken en enige interactie met jongeren of kinderen onder de hoede van Oranga Tamariki” nadat het gevecht plaatsvond.

Kinderminister Kelvin Davis zei woensdag in een interview dat de beelden “zeer verontrustend” waren en dat het feit dat er personeelsleden in de kamer waren die toekeken zonder tussenbeide te komen, “totaal onaanvaardbaar” was.

“Elke volwassene die getuige was van het evenement is afgetreden”, zei hij. “Als daar volwassenen zijn die niet hebben ingegrepen en niet hebben gezegd ‘dit is fout’, dan is er wat mij betreft geen plek voor hen in een jeugdreclassering.”

De jeugdstrafhuizen in Nieuw-Zeeland zouden moeten zorgen voor, rehabiliteren en onderwijs geven aan kinderen en tieners die bij misdaad betrokken zijn geweest. Ze stonden de afgelopen maanden in de schijnwerpers nadat het personeel was teruggetreden wegens beschuldigingen van “ongepast seksueel gedrag” jegens de minderjarigen die onder hun hoede waren, en na herhaalde pogingen van kinderen om uit de faciliteiten te ontsnappen, waarbij ze op een gegeven moment een nachtelijke confrontatie aangingen met politie vanaf het dak van de faciliteit.

Penny zei dat de leiding van Oranga Tamariki erkende dat er “problemen waren in de residenties. [As] tot in de diepte? We zijn er in dit stadium nog niet zeker van.”

Er loopt een politieonderzoek naar het vechtincident, maar er is nog geen aanklacht ingediend. De regering voert ook een onderzoek uit naar de cultuur van voorzieningen voor jeugdrechtspraak, onder leiding van voormalig politiecommissaris Mike Bush.

Bron