Russische politie valt gaybars binnen na verbod op ‘extremistische lhbti-beweging’

Activisten tijdens een protest in Sint-Petersburg in 2019

NOS Nieuws

De Russische politie is gisteravond gaybars in Moskou binnengevallen. Lokale media melden dat er officieel sprake was van drugscontroles, maar zeer vermoedelijk hebben de invallen te maken met het verbod op de ‘extremistische lhbti-beweging’. Dat werd donderdag bekrachtigd door het hooggerechtshof.

Er werden invallen gedaan in onder andere een nachtclub, een sauna voor mannen en een bar die feesten organiseert voor de lhbti-gemeenschap.

Ooggetuigen zeggen dat clubgangers zich moesten legitimeren en dat hun identiteitsbewijzen werden gefotografeerd. Volgens hen konden managers hun klanten waarschuwen voordat de politie arriveerde.

Afleiden van andere problemen

Meerdere lhbti-locaties in Rusland hebben hun deuren permanent gesloten. Zo is gaybar Central Station in Sint-Petersburg dichtgegaan omdat de eigenaar niet zou toestaan dat de bar open blijft nu de nieuwe wet van kracht is.

De directeur van het Moskouse Gemeenschapscentrum voor lhbti-initiatieven zegt dat veel Russen overwegen het land te verlaten, om geen doelwit te worden van discriminatie. “Het is voor ons duidelijk dat ze ons opnieuw als een binnenlandse vijand bestempelen om de focus te verleggen van alle andere problemen die in Rusland in overvloed aanwezig zijn”, zei ze tegen AP.

Het Russische hooggerechtshof stemde donderdag in met een wet die de “internationale lhbti-beweging” als extremistisch bestempelt en alle activiteiten in Rusland verbiedt. Daarmee is de ‘beweging’ op dezelfde lijst beland als Al-Qaida, IS en Navalny’s anti-corruptie-organisatie.

Tien jaar geleden werd ‘homo-propaganda’ voor het eerst verboden voor minderjarigen in Rusland. Films en boeken werden gecensureerd en uit de bioscopen en winkels gehaald.

Vorig jaar werd het verbod op ‘homo-propaganda’ uitgebreid naar alle leeftijden en afgelopen zomer werden geslachtsveranderende operaties verboden, net als het wijzigen het geslacht in het paspoort. Dat heeft grote gevolgen voor mensen die zich identificeren als vrouw, maar formeel dienstplichtige mannen zijn ten tijde van oorlog.

Bron