Republikein Scott staakt poging president te worden, personeel verrast

Tim Scott

NOS Nieuws

De Republikeinse senator Tim Scott geeft de strijd op om de presidentskandidaat van zijn partij te worden. Hoewel hij nooit enige kans leek te hebben tegen Donald Trump, werd zijn staf toch overvallen door het nieuws: ze moesten zijn beslissing op tv vernemen.

“Ik denk dat kiezers, de meest buitengewone mensen op de planeet, me duidelijk hebben gemaakt: ‘Nu niet, Tim'”, zei hij bij Fox News. Scott wilde niet zeggen achter welke kandidaat hij zich zal scharen. “De kiezers zijn zelf slim genoeg.”

Volgens persbureau AP hoorden zijn medewerkers pas op dat moment dat Amerikaanse politicus uit de race stapte. Een kwartiertje voor de uitzending was er zelfs nog een mail uitgegaan met een oproep voor donaties.

Afgelegd tegen Trump

Scott presenteerde zichzelf in mei als een alternatief voor oud-president Trump, met een positiever geluid. Hij worstelde echter om zich te onderscheiden. In de peilingen bleef hij rond de 2 procent bungelen, terwijl Donald Trump ruim 50 procent van de Republikeinse achterban achter heeft.

Binnen een partij die het gezin als de hoeksteen van de samenleving ziet, kwam de 58-jarige vrijgezel Scott vooral in het nieuws met speculaties over zijn partner. Lang bleef de vrouw met wie hij een relatie heeft buiten beeld, tot ze ineens zonder introductie naast hem stond op een campagnebijeenkomst.

Zeven kandidaten over

Het vertrek van Scott komt twee weken nadat oud-vicepresident Pence als eerste prominente kandidaat zijn campagne had beëindigd. Daarmee blijven er met Trump nog zeven Republikeinen in de race: (oud-)gouverneurs Ron DeSantis, Nikki Haley, Chris Christie, Asa Hutchinson en Doug Burgum en zakenman Vivek Ramaswamy. Van hen heeft alleen DeSantis in de peilingen meer dan 10 procent.

In januari worden de eerste voorverkiezingen gehouden in de staten Iowa en New Hampshire. Wie de nominatie voor de partij binnenhaalt, mag het dan op 5 november opnemen tegen president Biden.

Bron