Renée Soutendijk wint Gouden Kalf Beste Actrice, Sweet Dreams grote winnaar

Renée Soutendijk

NOS Nieuws

Renée Soutendijk heeft het Gouden Kalf gewonnen voor beste hoofdrol in een speelfilm voor haar rol in Sweet Dreams. De film won ook de belangrijkste prijs: het Gouden Kalf voor beste film. De film, waarmee dit jaar het Nederlands Film Festival werd geopend, werd de grote winnaar van het Gouden Kalveren Gala van dit jaar met zes prijzen.

De satirische film Sweet Dreams vertelt het verhaal van de familie van een Nederlandse suikerfabrikant op een afgelegen Indonesisch eiland in de nadagen van het koloniale tijdperk.

Het is de tweede keer dat de 66-jarige Soutendijk de prestigieuze filmprijs mee naar huis mag nemen. In 1985 won ze de Gouden Kalf als oeuvreprijs.

Ook Florian Myjer won een Gouden Kalf voor zijn rol in Sweet Dreams (Beste Bijrol). Ena Sendijarević won de prijs voor beste regie en de film viel ook in de prijzen in de categorieën Beste Camera (Emo Weemhoff) en Beste Costume Design (Bernadette Corstens).

Belangrijkste filmprijs

De Gouden Kalveren zijn de belangrijkste filmprijzen van Nederland. Ze worden sinds 1981 jaarlijks uitgereikt aan het einde van het Nederlands Film Festival.

Eerder op de dag werd al bekend dat het Gouden Kalf voor beste hoofdrol in een dramaserie gewonnen is door Eva Crutzen. Cabaretière Crutzen speelt de hoofdrol in de serie Bodem en schreef ook het script van de zesdelige komische dramaserie. Die verschijnt volgend jaar op tv.

De publieksprijs ging naar De Tatta’s, een film over een familie die noodgedwongen haar enorme huis in moet ruilen voor een flat. De film was een groot succes in de Nederlandse bioscopen: meer dan 400.000 mensen zagen de film.

Bron