Recordhoeveelheid regen in Peking, noodtoestand in naburige stad

Inwoners van Peking op zoek naar drinkwater na het voorbijtrekken van Doksuri

NOS Nieuws

Orkaan Doksuri heeft in Peking een recordhoeveelheid regen bezorgd. Sinds zaterdag is daar 745 millimeter regen gevallen. Dat is de grootste hoeveelheid sinds het begin van de metingen 140 jaar geleden. In de zomer vallen er vaker zware buien, maar nooit zo lang achtereen. Aangenomen wordt dat er een verband met de klimaatverandering is.

Op veel plaatsen is de stroom uitgevallen en zijn wegen vernield. 127.000 mensen moesten hun huis verlaten. Die wonen vooral in de bergachtige gebieden rondom de Chinese hoofdstad. Daar kwamen modderstromen naar beneden en straten blank te staan.

Gisteren werd al bekend dat in Peking en de naburige provincie Hebei door het noodweer zeker twintig mensen zijn omgekomen. Daar zijn ruim 874.000 mensen geëvacueerd. Bijna dertig mensen worden vermist.

Beelden uit de stad Zhuozhou van de Chinese staats-tv

In Zhuozhou is de noodtoestand afgekondigd. Die stad ligt zo’n 70 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Peking en er komen meerdere rivieren bij elkaar. Op sommige plaatsen zou het water tot vier meter boven het normale peil zijn gestegen.

In verband met de overstromingen zijn 134.000 van de 600.000 inwoners van Zhuozhou geëvacueerd. Het stadsbestuur zegt dat er een tekort is aan reddingboten, reddingsvesten en noodhulppakketten. De autoriteiten hebben bijna 10.000 reddingswerkers op pad gestuurd om hulp te bieden.

Het ministerie van Landbouw trekt 60 miljoen euro uit om boeren in acht provincies te steunen die door de orkaan hun oogsten verloren zagen gaan.

Bron