Prins Harry niet in de rechtbank voor telefoonhackproces ‘vanwege dochter’s verjaardag’ – live | Prins Harry

Sleutel evenementen

De journalisten die de artikelen schreven die als onderdeel van Harry’s claim werden gepresenteerd, waren allemaal frequente gebruikers van de onwettige methoden voor het verzamelen van informatie, en daarom was het zeer waarschijnlijk dat ze dezelfde methoden gebruikten met betrekking tot verhalen over Harry, betoogt Sherborne.

De hoorzitting is hervat.

Sherborne zegt dat Harry het slachtoffer was van onwettige activiteiten vanaf het moment dat hij een jonge jongen was op school, na de tragische dood van zijn moeder, door de training in het leger van Sandhurst en vervolgens als jonge volwassene.

Er was geen gebied in Harry’s leven dat niet werd geraakt door belangstelling van de pers, inclusief de relaties die hij aanging.

“Niets was heilig en verboden terrein, er was geen bescherming tegen deze onwettige methoden”, zegt Sherborne.

Prins Harry’s no-show – analyse

Jim Waterson

Prins Harry’s no-show bij het hooggerechtshof heeft hoofdpijn veroorzaakt voor zijn juridische team, dat moest uitleggen dat hij ervoor had gekozen om in Los Angeles te blijven om het tweede verjaardagsfeestje van zijn dochter bij te wonen, schrijft mediaredacteur Jim Waterson van het hooggerechtshof.

Prins Harry was oorspronkelijk gepland om dinsdag te getuigen in zijn proces tegen het hacken van telefoons tegen Mirror Group Newspapers. Maar de rechter had hem gevraagd om maandag in de rechtbank klaar te zijn om te getuigen, voor het geval advocaten hun juridische openingspleidooien eerder beëindigen dan verwacht.

Toen het juridische team van de Mirror aangaf dat ze hun openingsargumenten zouden versnellen, moest het team van Harry accepteren dat hun cliënt niet op tijd klaar zou zijn.

David Sherborne, Harry’s advocaat, vertelde de rechtbank dat zijn cliënt Californië pas zondagavond verliet nadat hij prioriteit had gegeven aan het feest van zijn peuter. Als gevolg hiervan zou Prins Harry maandagmiddag niet beschikbaar zijn om te getuigen in Londen.

Tientallen fotografen, televisiecameraploegen en verslaggevers hadden zich buiten het Rolls Building verzameld om de komst van de prins vast te leggen, maar ontdekten dat hij nog steeds te maken had met jetlag.

De rechter, de heer Justice Fancourt, was zichtbaar geïrriteerd door het feit dat de prins niet bereid was te getuigen – hoewel hij in diplomatieke juridische taal gewoon zei dat hij “een beetje verrast” was door de afwezigheid van de prins. Aangezien de zaak zonder jury wordt behandeld, wordt het als onverstandig beschouwd om boos te worden om de enige persoon die over de uitkomst van de zaak zal beslissen, te ergeren.

Jim Waterson

Jim Waterson

De juridische oorlog van Prins Harry tegen de Britse media heeft zoveel verschillende fronten dat het moeilijk kan zijn om bij te houden wat er gaande is, schrijft Jim Waterson.

Elke nationale krant – met uitzondering van de Telegraph, Guardian en Financial Times – is eigendom van een bedrijf dat momenteel wordt aangeklaagd door de prins.

Naast een lopende smaadzaak tegen de Mail on Sunday, heeft Harry momenteel drie volledig afzonderlijke claims lopen met betrekking tot het hacken van telefoons en het illegaal verzamelen van informatie.

De zaken tegen de krantenuitgevers zijn:

1) Mirror Group-kranten: Dit is de zaak die momenteel wordt berecht bij het hooggerechtshof in Londen. Harry beweert dat journalisten van de Daily Mirror, Sunday Mirror en People allebei zijn telefoon hebben gehackt en illegaal privédetectives hebben gebruikt om informatie voor verhalen op te graven.

The Mirror zegt dat veel van de verhalen van een “adembenemend niveau van trivialiteit” waren. Harry miste een wettelijke deadline om de zaak aanhangig te maken en dat veel van de verhalen over de prins niet illegaal waren verkregen, maar afkomstig waren van legale bronnen, waaronder de persvoorlichters van zijn vader.

2) Nieuwsgroep Kranten: Een rechter beslist momenteel of deze zaak tegen het mediabedrijf van Rupert Murdoch voor de rechter moet worden gebracht. De uitspraak wordt in de komende weken verwacht. Harry beweert dat journalisten die onder redactie van de Sun werkten zijn telefoon hebben gehackt en illegaal privédetectives hebben gebruikt om informatie voor verhalen op te graven.

Het is al geaccepteerd dat zowel Harry’s telefoon werd gehackt door journalisten die voor Murdoch’s inmiddels ter ziele gegane News of the World werkten. Maar News Group Newspapers houdt vol dat Harry een wettelijke deadline heeft gemist om de zaak tegen de Sun aan te spannen.

3) Bijbehorende kranten: Een rechter beslist momenteel of deze zaak voor de rechter moet worden gebracht, met een uitspraak die in de komende weken wordt verwacht. Harry – en een groep andere eisers, waaronder Doreen Lawrence en Elton John – beweren dat journalisten die voor de Daily Mail en Mail on Sunday werkten, privédetectives gebruikten om illegale informatie te verzamelen bij het zoeken naar verhalen.

De uitgever houdt vol dat de beschuldigingen “belachelijke uitstrijkjes” zijn en dat het onderliggende bewijs wordt betwist.

De rechtbank neemt een korte pauze.

Er waren ook mensen rond Prins Harry wiens details verschenen in PalmPilots (digitale apparaten die de voorlopers waren van moderne tablets) die eigendom waren van Mirror-verslaggevers, zegt Sherborne.

Contactgegevens van mensen zoals de nu privésecretaris van King Charles en Harry’s goede vriend in die tijd, Guy Pelly, verschenen op de PalmPilots van Mirror-journalisten die in eerdere rechtszaken zijn geïdentificeerd bij het vinden van onwettige informatieverzameling bij de Mirror Group.

Sherborne somt een aantal artikelen op waarvan eerder werd vastgesteld dat ze betrekking hadden op onwettige informatieverzameling, zoals het hacken van telefoons, in eerdere rechtszaken.

Prins Harry werd onderworpen aan onderschepping van voicemail en het gebruik van privédetectives, zegt advocaat

Wat betreft de “middelen”, zegt Sherborne dat Harry werd onderworpen aan het onderscheppen van voicemails, het gebruik van een groot aantal privédetectives om informatie over hem en de verschillende aspecten van zijn persoonlijke leven te verkrijgen, evenals het “opruien” van factuurgegevens en andere privégegevens.

De claim heeft betrekking op drie periodes, zegt Sherborne, van 1996 tot 1999, van 1999 tot 2006 en vervolgens van 2007 tot 2011.

Het gebruik van het hacken van telefoons was in die jaren wijdverbreid, maar ondanks dat geeft de krant slechts één instructie van onwettige informatievergaring toe, zegt Sherborne.

Er zijn geen andere bekentenissen van onwettige activiteiten, zegt Sherborne.

Andrew Green KC, namens de uitgever, zei eerder dat was toegegeven dat een privédetective de opdracht had gekregen van een MGN-journalist bij The People om op een avond in februari 2004 onrechtmatig informatie te verzamelen over Harry’s activiteiten in nachtclub Chinawhite.

“Dat we zeggen, is een verrassend genoeg standpunt als je de bevindingen in overweging neemt … dat het gebruikelijk was en wijdverspreid was in alle drie de kranten”, zegt hij.

Sherborne zegt dat “zelfs wat er gebeurde in Sandhurst toen hij zijn legertraining deed” de Mirror-kranten haalde.

“Het zijn duidelijke verhalen over Harry’s privéleven die de verkoop hebben gestimuleerd”, zegt Sherborne.

“Artikelen waren de doelen … dit waren de doelen die de middelen rechtvaardigden voor de beklaagde (Mirror Group)”, zegt Sherborne.

Sherborne neemt bij wijze van voorbeeld enkele artikelen door.

Op de voorpagina wordt een Mirror-verhaal gepresenteerd over prins Harry die op 17-jarige leeftijd klierkoorts, de zogenaamde “kissing disease”, oploopt.

“Het stimuleert de circulatie”, zegt Sherborne.

Een ander artikel over een “privéruzie” tussen Harry en zijn broer wordt gepresenteerd, gevolgd door een artikel op de voorpagina met de kop “Harry’s meisje om hem te dumpen” op Mirror.

“Elk facet van zijn leven, zelfs de ups en downs van zijn eerste serieuze relatie met Miss Davy (Chelsea Davy), staat op de voorpagina’s van de kranten”, zegt Sherborne.

David Sherborne, de advocaat van prins Harry, schetst nu de claim van de hertog.

Er zijn minstens 30 privédetectives die door Mirror Group worden gebruikt om informatie over Harry te verkrijgen, zegt Sherborne.

Er zijn 147 krantenartikelen ingediend om zijn bewering te ondersteunen, wat volgens Sherborne een “fractie” is van het volume van de berichtgeving die door de Mirror-titels over Harry is gepubliceerd.

De advocaat die Mirror Group Newspapers vertegenwoordigt, heeft ook zijn frustratie geuit dat hij niet genoeg tijd zal hebben om Harry te verhoren.

Andrew Green KC zegt dat hij minstens anderhalve dag nodig heeft om Harry te onderzoeken op alle aspecten van de claim.

“Dat kan niet in één dag”, zegt hij.

Rechter spreekt frustratie uit dat Harry vandaag niet persoonlijk zal getuigen

De geachte heer Justice Fancourt, die de zaak voorzit, heeft zijn frustratie geuit dat Prins Harry vandaag niet persoonlijk zal getuigen.

De advocaat van de hertog, David Sherborne, die Harry morgen zal bijwonen om te getuigen en suggereerde dat hij vertraging had vanwege het verjaardagsfeestje van zijn dochter. Prinses Lilibet van Sussex is gisteren twee geworden.

‘De hertog van Sussex is morgen aanwezig om te getuigen,’ zei Sherborne. “Hij vloog gisteravond vanuit Los Angeles, waar hij de verjaardag van zijn dochter bijwoonde.”

Justitie Fancourt zei dat hij “een beetje verrast” was om te horen dat de hertog maandag niet naar de rechtbank zou komen.

De rechter zei dat hij eerder in het proces een instructie had gegeven dat getuigen beschikbaar moesten zijn de dag voordat hun bewijs zou worden gehoord, voor het geval de openingstoespraken van de juridische teams te kort zouden komen.

Samenvatting openen

Goedemorgen, welkom bij de live verslaggeving van The Guardian over telefoonhackclaims tegen Mirror Group Newspapers bij het High Court in Londen.

Vandaag gaan we de beweringen horen van de hertog van Sussex, prins Harry, die op een gegeven moment – hoogstwaarschijnlijk morgen – persoonlijk zal getuigen en de eerste senior royal wordt die sinds de 19e eeuw voor de rechtbank wordt ondervraagd.

Harry zal beweren dat journalisten van de Daily Mirror, Sunday Mirror en People illegale methoden hebben gebruikt, waaronder het hacken van telefoons, om verhalen over hem te verkrijgen.

Mirror Group Newspapers zal proberen Harry’s bewijs in twijfel te trekken, zijn betrouwbaarheid en waarom hij zo lang heeft gewacht met het indienen van de zaak.

We hebben begrepen dat Harry’s schriftelijke getuigenverklaring vandaag voor de rechtbank zal worden voorgelezen en door de betrokken partijen zal worden onderzocht.

Terwijl de procedure begint, kunt u op de hoogte blijven van deze stand van zaken door onze media-editor Jim Waterson:

Bron