Overstromingen in Zuid-Korea: tientallen doden terwijl reddingswerkers zich haasten om slachtoffers te vinden in een ondergelopen tunnel | Zuid-Korea

Het dodental als gevolg van dagenlange stortregens in Zuid-Korea is opgelopen tot 33, nadat de autoriteiten de lichamen van nog eens zes mensen die vastzaten in een ondergelopen tunnel hadden geborgen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Veiligheid zei dat er nog steeds 10 mensen worden vermist omdat zware regenbuien aardverschuivingen en overstromingen in het hele land veroorzaakten, met evacuaties van 7.866 mensen.

Seo Jeong-il, hoofd van de brandweerkazerne in het westen van Cheongju, zei dat naar schatting 15 voertuigen, waaronder een bus, zijn ondergedompeld in de overstroomde onderdoorgang in de stad. “We concentreren ons op de zoekactie omdat er waarschijnlijk meer mensen zijn”, zei Seo. “We doen ons best om het vandaag af te ronden.”

In totaal waren zeven lichamen geborgen uit de tunnel in Cheongju, in de provincie Noord-Chungcheong, en duikers waren de klok rond aan het zoeken naar meer slachtoffers, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Volgens persbureau Yonhap stond de tunnel zaterdagochtend onder water nadat het overstromingswater te snel naar binnen stroomde voor de mensen erin om te ontsnappen.

Zuid-Korea wordt sinds 9 juli geteisterd door hevige regenval. Het ministerie zei dat duizenden huishoudens de afgelopen zeven dagen zonder elektriciteit zaten en dat meer dan 2.000 mensen vanaf zaterdagmiddag in tijdelijke onderkomens zaten.

Verwacht werd dat het aantal zou stijgen met meer zware regen op zondag op het Koreaanse schiereiland, voorspelde de meteorologische administratie van Korea.

Vanaf 9.00 uur stroomde er meer dan 2.700 ton water per seconde de Goesan-dam binnen, het maximum dat het kan afvoeren.

Korea Railroad Corp zei dat het alle stoptreinen en sommige bullet-treinen stopte, terwijl andere bullet-treinen vertraging zouden kunnen oplopen vanwege een langzamere werking, omdat aardverschuivingen, overstromingen van het spoor en vallende stenen de veiligheid bedreigden.

Een stoptrein ontspoorde vrijdag laat toen een aardverschuiving aarde en zand over de sporen in de provincie Noord-Chungcheong gooide, aldus het ministerie van Transport. De machinist raakte gewond, maar er waren geen passagiers aan boord.

Tijdens een ontmoeting met overheidsinstanties op zaterdag riep de premier, Han Duck-soo, het leger op om actief deel te nemen aan reddingsactiviteiten en samen te werken met overheidsfunctionarissen om uitrusting en mankracht te mobiliseren.

President Yoon Suk-yeol, die zaterdag een bezoek bracht aan Oekraïne, heeft de Zuid-Koreaanse premier gevraagd alle beschikbare middelen in te zetten om op de ramp te reageren, aldus het kantoor van Yoon.

Het weerbureau van Zuid-Korea zei dat sommige delen van het land tot zondag zware regenval zullen krijgen.

Centrale regio’s kregen de grootste regenval, met respectievelijk meer dan 600 millimeter (24 inch) in de stad Gongju en het graafschap Cheongyang sinds 9 juli.

Bron