Overstromingen in India: New Delhi ziet de natste dag in juli in decennia terwijl moessonregens en aardverschuivingen 15 doden in het noorden van het land | Indië

Ten minste 15 mensen zijn omgekomen bij overstromingen en aardverschuivingen veroorzaakt door moessonregens die Noord-India hebben geteisterd, waarbij New Delhi de meeste regenval in decennia heeft gehad, aldus rapporten en functionarissen.

Wegen in verschillende delen van de hoofdstad zijn zondag ondergedompeld in kniediep water toen het werd overspoeld met 153 mm regen, de hoogste neerslag op één dag in juli in 40 jaar.

Met in ieder geval nog een dag zware regen voorspeld, hebben de autoriteiten maandag de scholen in New Delhi bevolen te sluiten.

Het persbureau Press Trust of India meldde zondag dat in zes Noord-Indiase deelstaten de afgelopen 24 uur vijftien mensen zijn omgekomen.

Heuvelstaten werden het zwaarst getroffen, met zes doden in Himachal Pradesh, waar aardverschuivingen ongeveer 700 wegen blokkeerden, zei Omkar Sharma, een rampenbeheersfunctionaris.

De meteorologische afdeling van India heeft de komende dagen meer regen voorspeld in grote delen van Noord-India.

Officiële gegevens tonen aan dat de moessonregens in het hele land in de eerste week van juli al ongeveer 2% meer regen hebben veroorzaakt dan normaal.

De zomermoesson brengt Zuid-Azië 70-80% van zijn jaarlijkse regenval met zich mee, evenals dood en verderf als gevolg van overstromingen en aardverschuivingen.

De regenval is moeilijk te voorspellen en varieert aanzienlijk, maar wetenschappers zeggen dat klimaatverandering de moesson sterker en grilliger maakt.

Bron