Oorlog tussen Rusland en Oekraïne live: Moskou lanceert golf van luchtaanvallen in heel Oekraïne; Krimbrug weer open voor wegverkeer | Oekraïne

Sleutel evenementen

De draden hebben een reeks foto’s doorgestuurd van fotograaf Genya Savilov uit Lyman in Donetsk. De stad, een belangrijk spoorwegknooppunt, werd vorig jaar bezet door Rusland voordat het in oktober werd heroverd door Oekraïense troepen.

Eens een stad met 27.000 inwoners, zijn de overgebleven inwoners bang voor Russische pogingen om het te heroveren. Oekraïense functionarissen zeiden maandag dat grote groepen Russisch personeel de Oekraïense verdedigingslinies in het gebied proberen te doorbreken.

Een vrouw koopt producten van een straatverkoper voor een zwaar beschadigd gebouw in Lyman. Foto: Genya Savilov/AFP/Getty Images
Yulia Polyakova, 63, met haar zelfgemaakte melkproducten in de tuin van haar beschadigde huis aan de rand van Lyman. Ze bewaart ze in een badkuip om ze koel te houden.
Yulia Polyakova, 63, met haar zelfgemaakte melkproducten in de tuin van haar beschadigde huis aan de rand van Lyman. Ze bewaart ze in een badkuip om ze koel te houden. Foto: Genya Savilov/AFP/Getty Images
Geiten grazen voor een school in een dorp in de buurt van Lyman.
Geiten grazen voor een school in een dorp in de buurt van Lyman. Foto: Genya Savilov/AFP/Getty Images
Een man fietst langs een zwaar beschadigd gebouw in Lyman.
Een man fietst langs een zwaar beschadigd gebouw in Lyman. Foto: Genya Savilov/AFP/Getty Images

De aanval van maandag op de Kertsj-brug en de voortdurende promotie door Moskou van de Krim als toeristische bestemming zullen “aanzienlijke gevolgen” hebben voor de Russische logistiek in Zuid-Oekraïne te midden van het Oekraïense tegenoffensief, aldus het Instituut voor Oorlogsstudie in zijn laatste beoordeling van het conflict.

De brug is langs een van de slechts twee grondverbindingen met de zuidelijke troepenmacht van Rusland, maar Moskou heeft er bij Russische burgers op aangedrongen “door en naar een oorlogsgebied te rijden in plaats van hen te adviseren het te vermijden, zoals een verantwoordelijke regering zou doen”, aldus de in de VS gevestigde denktank.

“Russische bezettingsautoriteiten hadden onlangs moeite om de verkeersproblemen te verminderen, alleen al door het toegenomen Russische toerisme over de Straat van Kertsj”, schreef het.

Het merkte ook op dat een tekort aan voorraden een van de klachten was van generaal-majoor Ivan Popov, die het bevel voerde over het 58th Combined Arms-leger en die zei dat hij onlangs was ontslagen omdat hij klaagde over de erbarmelijke situatie van de Russische strijdkrachten aan het front.

Veel van Popovs klachten gaven aan dat het 58th Combined Arms Army, en waarschijnlijk andere Russische formaties die in de oblast Zaporizhia zijn ingezet, te kampen hebben met bevoorradingstekorten die verder zullen verslechteren als toeristen- en ander burgerverkeer de logistieke routes die de Russische troepen in het zuiden van Oekraïne ondersteunen, vertraagt.

Russische luchtverdedigingssystemen en elektronische tegenmaatregelen hebben in de vroege uren van dinsdag 28 Oekraïense drones boven de Krim neergehaald, aldus het Russische persbureau RIA.

De drone-aanvallen hebben geen slachtoffers of schade veroorzaakt, aldus het ministerie volgens Reuters.

De inval volgde op een aanval van Oekraïense zeedrones op de Krimbrug op maandag, die deze beschadigde en het autoverkeer ontregelde.

Het wegverkeer gaat gedeeltelijk weer open op de door een explosie getroffen brug over de Krim

Gedeeltelijk wegverkeer werd maandag laat op één rijstrook van de Krimbrug geopend, zei de Russische vice-premier Marat Khusnullin op zijn Telegram-kanaal, bijna 24 uur nadat het werd getroffen door twee explosies.

“Het motorvervoer op de Krimbrug is hersteld in omgekeerde modus op de meest buitenste rechterrijstrook”, schreef Khusnullin maandag volgens Reuters.

Schade aan de Krimbrug na de aanval van maandag.
Schade aan de Krimbrug na de aanval van maandag. Foto: Reuters

De veerbootoperaties werden dinsdag echter vroeg opgeschort vanwege het slechte weer, meldden Russische agentschappen, daarbij verwijzend naar het door Moskou gesteunde ministerie van noodsituaties van de Krim.

Maandagochtend vroeg beschadigden twee explosies de brug, ook wel bekend als de Kertsj-brug of de Kertsj-straatbrug, die de Krim met het vasteland van Rusland verbond, waarbij twee mensen om het leven kwamen en de hoofdleiding voor het Russische wegverkeer naar het bezette schiereiland werd afgesloten.

Moskou noemde het een “terroristische” aanval door Oekraïense zeedrones, hoewel Kiev de verantwoordelijkheid voor de aanval niet heeft opgeëist.

Rusland lanceert stakingen in heel Oekraïne, ‘vrij ernstige’ brand gemeld in de haven van de Zwarte Zee

Rusland heeft een reeks luchtaanvallen gelanceerd in heel Oekraïne, onder meer op de zuidelijke havensteden Odessa en Mykolaiv, uren nadat het zei zich terug te trekken uit een door de VN bemiddelde graandeal waardoor Oekraïense producten via de Zwarte Zee konden worden geëxporteerd.

Een “vrij ernstige” brand brak uit in een van de “faciliteiten” in Mykolaiv, zei burgemeester Oleksandr Senkevich op Telegram, eraan toevoegend dat hij morgenochtend meer details zou geven.

Luchtverdediging werd ook geactiveerd in Odessa, waar Oleh Kiper, hoofd van de militaire administratie van de regio, zei dat luchtverdedigingssystemen verschillende golven van Russische drone-aanvallen hebben afgeweerd.

De Oekraïense luchtmacht waarschuwde ook voor drone-aanvallen in de regio’s Kherson, Zaporizhzhia, Donetsk en Dnipropetrovsk en voor de dreiging van aanvallen met ballistische raketten in Poltava, Cherkasy, Dnipropetrovsk, Kharkiv en Kirovohrad.

Samenvatting openen

Hallo en welkom bij de live verslaggeving van de Guardian over de oorlog in Oekraïne, met mij Helen Livingstone.

Rusland lanceerde van de ene op de andere dinsdag een reeks drone-aanvallen in Oekraïne, waarbij volgens de burgemeester Oleksandr Senkevich een “vrij ernstige” brand ontstond in een van de “faciliteiten” in de zuidelijke haven van Mykolaiv.

Luchtverdediging werd ook geactiveerd in de nabijgelegen stad Odessa aan de Zwarte Zee en er klonken luchtaanvallen in heel Oekraïne, ook in Kherson, Donetsk, Zaporizhzhia, Kharkiv en Cherkasy. De invallen komen uren nadat Moskou zei dat het zich had teruggetrokken uit een deal waardoor Oekraïens graan vanuit de havens aan de Zwarte Zee kon worden verscheept.

Ondertussen zeiden de Russische autoriteiten dat het wegverkeer gedeeltelijk was hersteld op de Krimbrug, de enige directe verbinding tussen het bezette schiereiland en het vasteland van Rusland, die 24 uur eerder door een explosie was beschadigd.

“Het gemotoriseerde vervoer op de Krimbrug is hersteld in omgekeerde modus op de meest buitenste rechterrijstrook”, zei de Russische vice-premier Marat Khusnullin op zijn Telegram-kanaal.

Bij andere ontwikkelingen:

 • Rusland trok zich terug uit de Zwarte Zee-graanovereenkomst, die een jaar geleden door de VN en Turkije tot stand kwam om een ​​wereldwijde voedselcrisis te verlichten door toe te staan ​​dat Oekraïens graan veilig wordt geëxporteerd. Moskou zei dat de beslissing definitief was en waarschuwde dat het de veiligheid van schepen niet kon garanderen.

 • Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, zei dat de beslissing van Rusland “gewetenloos” was. terwijl VN-secretaris-generaal António Guterres zei dat hij de verklaringen voor de beëindiging van de overeenkomst, inclusief het verlies van Russische voedselmarkten, niet accepteerde.

 • De Oekraïense president Volodymyr Zelenskiy zei dat de graandeal moet worden voortgezet en kan worden uitgevoerd zonder Russische deelname. “Afrika heeft recht op stabiliteit. Azië heeft recht op stabiliteit’, zei hij in zijn nachtelijke videotoespraak.

 • Een dodelijke aanval op de Kertsj-brug sloot de enige landverbinding tussen het bezette Krim-schiereiland en het Russische vasteland. Een overspanning die het wegverkeer in één richting vervoerde, werd volledig verwoest, hoewel de parallelle spoorbrug niet werd aangetast.

 • Vladimir Poetin zei dat het ministerie van Defensie in Moskou een reactie aan het voorbereiden was op de aanval, waarbij een Russisch echtpaar werd gedood en hun dochter gewond raakte. De Russische president noemde het een “terroristische aanslag” door Oekraïne en beweerde dat de brug “lange tijd niet was gebruikt voor militair transport”.

 • Kiev heeft officieel de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist, maar Oekraïense media zeiden dat Oekraïense veiligheidsdiensten maritieme drones tegen de brug hadden ingezet. In wat ook een stilzwijgende erkenning leek te zijn, zei de woordvoerder van de Oekraïense veiligheidsdienst, Artem Degtyarenko, in een verklaring dat zijn bureau details zou onthullen over hoe de “knal” was georganiseerd nadat Kiev de oorlog had gewonnen.

 • De burgemeester van Kharkiv zei dat de brug een legitiem militair doelwit was en dat de aanval “veel logistieke problemen voor Rusland” zou veroorzaken.. In een interview met The Guardian verwierp Ihor Terekhov de bewering van Rusland dat het een daad van Oekraïens terrorisme was, door te zeggen dat het Kremlin op epische schaal dood en verderf in zijn stad had gebracht.

 • Groot-Brittannië voerde nieuwe sancties in, onder meer tegen de Russische minister van Onderwijs Sergey Kravtsovin verband met wat het beschreef als de gedwongen deportatie van Oekraïense kinderen door Moskou.

 • De Franse zuivelgroep Danone herziet zijn juridische opties nadat de Russische staat de controle over zijn dochteronderneming in het land heeft overgenomen, vertelde een bron dicht bij de zaak aan Reuters. Volgens een decreet dat zondag door Poetin is ondertekend, zijn buitenlandse belangen in Danone Rusland, samen met het belang van bierbedrijf Carlsberg in een lokale brouwer, onder het “tijdelijke beheer” van overheidsvastgoedbureau Rosimushchestvo geplaatst.

 • Meer huurlingen van de Russische militaire contractant Wagner zijn maandag in Wit-Rusland aangekomen, zei een monitoringgroep, die hun verhuizing naar de ex-Sovjet-natie voortzetten na de kortstondige muiterij van vorige maand. Belaruski Hajun, een Wit-Russische actiegroep, zei dat een konvooi van meer dan 100 voertuigen met Russische vlaggen en Wagner-insignes het land binnenkwam, op weg naar een veldkamp dat de Wit-Russische autoriteiten het bedrijf hebben aangeboden.

 • De Amerikaanse president Joe Biden zal dinsdag de vredesgezant van paus Franciscus ontmoeten als onderdeel van de vredes- en humanitaire initiatieven van de Heilige Stoel voor Oekraïne. Het tweedaagse bezoek van kardinaal Matteo Zuppi aan Washington volgt op zijn recente missie naar Moskou en een eerdere stop in Kiev, waar hij Zelenskiy ontmoette.

Bron