Oorlog tussen Rusland en Oekraïne live: drones onderschept op weg naar Moskou, zegt Rusland; grote hulppakketten worden onthuld in Londen | Oekraïne

Drones onderschept bij nadering van militaire pakhuizen nabij Moskou, zegt Rusland

Twee drones zijn onderschept bij hun nadering van militaire pakhuizen in de regio Moskou, zei Andrei Vorobyov, de gouverneur van het gebied, volgens Reuters.

“Er is puin gevonden, geen schade of slachtoffers”, zei Vorobyov, eraan toevoegend dat de drones in de buurt van het dorp Kalininets vielen.

Russische kanalen op de Telegram-berichtenapp, waaronder een met links naar de veiligheidsdiensten, zeiden dat er nog minstens één drone was onderschept in de buurt van het dorp Lukino.

Sleutel evenementen

Terug naar de drones die naar verluidt in Rusland zijn onderschept. Het persbureau Tass van het land heeft, onder verwijzing naar niet nader genoemde wetshandhavingsbronnen, gemeld dat een andere drone is neergeschoten in de buurt van het dorp Lukino in de regio Moskou, aldus Reuters.

Tass meldde ook dat twee van de drones waren onderschept op weg naar de Taman-divisie van de Russische grondtroepen. De divisie is gevestigd in Kalininets, zo’n 60 km van het Kremlin.

Reuters kon de rapporten niet onafhankelijk verifiëren. Het was niet meteen bekend wie de drones lanceerde.

In mei troffen drones rijke wijken van Moskou, in wat volgens Rusland een Oekraïense aanval was en een politicus noemde de gevaarlijkste aanval op de hoofdstad sinds de Tweede Wereldoorlog.

Oekraïne eist bijna nooit publiekelijk de verantwoordelijkheid op voor aanslagen in Rusland of op door Rusland gecontroleerd gebied in Oekraïne.

Meer uit de ISW-analyse, die meldt dat de Wit-Russische generale staf heeft bevestigd dat Wit-Rusland de taal van zijn grondwet heeft gewijzigd om afstand te doen van zijn neutraliteit en niet-nucleaire status.

Plaatsvervangend hoofd van de faculteit van de Wit-Russische generale staf, kolonel Andrey Bogodel, verklaarde op 20 juni dat Wit-Rusland, om te reageren op “externe uitdagingen en bedreigingen”, de nodige wijzigingen in zijn grondwet heeft aangebracht door afstand te doen van zijn neutraliteit en de formulering van zijn niet-nucleaire toestand.

De stap komt nadat de Russische president Vladimir Poetin vorige week zei dat de eerste tactische kernwapens die in Wit-Rusland waren gestationeerd, waren gearriveerd.

In reactie op de aankondiging zei de Amerikaanse president Joe Biden dat de dreiging dat Rusland tactische kernwapens zou kunnen gebruiken, “reëel” was.

De Instituut voor de Studie van Oorlog benadrukt in zijn laatste beoordeling de inspanningen van Rusland om zijn militaire rekruteringspool uit te breiden, en merkt op dat het zijn toelatingseisen opnieuw heeft verlaagd.

Het verwijst naar een rapport van Tass Newswire waarin staat dat de Doema dinsdag de derde en laatste lezing heeft aangenomen van een wet die burgers met een strafblad en degenen die “gedeeltelijk geschikt” worden geacht voor militaire dienst, in oorlogstijd contracten met het leger zal laten ondertekenen.

Het Russische ministerie van Defensie heeft sinds februari al zo’n 15.000 gevangenen gerekruteerd, schrijft de Russische mensenrechtenorganisatie Rus Sidyashchaya, schrijft de ISW.

Een rekruteringsposter voor het leger met de tekst ‘Militaire dienst onder contract in de strijdkrachten’ in Sint-Petersburg. Foto: AP

De draden hebben een reeks beelden doorgestuurd van de Without Limits-kliniek in Kiev, die mensen helpt weer te leren lopen met protheses.

De kliniek zegt dat de vraag enorm is toegenomen sinds het begin van de Russische invasie in februari 2022 en schat dat 80% van de patiënten voormalige soldaten zijn.

Andrii Popov, 22, leert weer lopen met protheses.
Andrii Popov, 22, leert weer lopen met protheses. Foto: Matthew Hatcher/716129/51A ED/Getty Images
Usevol (R), een specialist in de kliniek, en Misha, een voormalige soldaat die een been verloor in de oorlog, passen mallen aan voor het maken van protheses.
Usevol (R), een specialist in de kliniek, en Misha, een voormalige soldaat die een been verloor in de oorlog, passen mallen aan voor het maken van protheses. Foto: Matthew Hatcher/716129/51A ED/Getty Images
Patiënten in de kliniek leren weer lopen met behulp van protheses.
Patiënten in de kliniek leren weer lopen met behulp van protheses. Foto: Matthew Hatcher/716129/51A ED/Getty Images
Een specialist past de protheses van een patiënt aan.
Een specialist past de protheses van een patiënt aan. Foto: Matthew Hatcher/716129/51A ED/Getty Images
Patiënten oefenen met hun nieuwe prothetische ledematen.
Patiënten oefenen met hun nieuwe prothetische ledematen. Foto: Matthew Hatcher/716129/51A ED/Getty Images

Drones onderschept bij nadering van militaire pakhuizen nabij Moskou, zegt Rusland

Twee drones zijn onderschept bij hun nadering van militaire pakhuizen in de regio Moskou, zei Andrei Vorobyov, de gouverneur van het gebied, volgens Reuters.

“Er is puin gevonden, geen schade of slachtoffers”, zei Vorobyov, eraan toevoegend dat de drones in de buurt van het dorp Kalininets vielen.

Russische kanalen op de Telegram-berichtenapp, waaronder een met links naar de veiligheidsdiensten, zeiden dat er nog minstens één drone was onderschept in de buurt van het dorp Lukino.

Oekraïense troepen ‘vernietigen de vijand’, zegt Zelenskiy

Oekraïense troepen zijn “zeer actief bezig met het vernietigen van de vijand, het fysiek opruimen van Oekraïne”, zei president Volodymyr Zelenskiy in zijn laatste avondtoespraak.

“Bescherming tegen terreur betekent de vernietiging van terroristen. En het is een garantie dat de kwaadaardige staat nooit meer de kans zal krijgen om kwaad naar Oekraïne te brengen”, vervolgde hij.

Oekraïne is nu meer dan twee weken bezig met zijn tegenoffensief en heeft kleine vorderingen gemaakt.

Generaal Oleksander Syrskyi, de bevelhebber van de Oekraïense landstrijdkrachten, zei dinsdag op Telegram dat zijn troepen vooruitgang boekten op de flanken van de verbrijzelde oostelijke stad Bakhmut, die vorige maand na maandenlange gevechten in handen viel van Russische huurlingen, meldde Reuters.

Oekraïense troepen, zei hij, sloegen steeds intensere Russische aanvallen af ​​in de buurt van Kupiansk in het noordoosten.

Vice-minister van Defensie Hanna Maliar zei dat de Oekraïense strijdkrachten in het zuiden “geleidelijk, in kleine stapjes, maar vol vertrouwen vooruitgang boekten. We zouden zelfs de allegorie kunnen gebruiken dat we elke meter land van de vijand afsnijden.”

Londen organiseert wederopbouwconferentie

Leiders en vertegenwoordigers uit meer dan 60 landen worden vanaf woensdag in Londen verwacht voor een tweedaagse conferentie om financiering veilig te stellen om Oekraïne te helpen herstellen van de verwoestingen van de oorlog.

De EU zal Oekraïne 54,58 miljard dollar aan hulp verstrekken voor 2024-27, zei de president van het blok, Ursula von der Leyen voorafgaand aan de top, terwijl de Britse premier, Rishi Sunak, een groot pakket zal onthullen, waaronder 3 miljard dollar aan aanvullende garanties om leningen van de Wereldbank te ontgrendelen, aldus zijn kantoor.

Meer van AFP:

De International Ukraine Recovery Conference 2023, georganiseerd door de Britse premier Rishi Sunak, is de tweede sinds de Russische invasie van Oekraïne in februari vorig jaar.

De eerste, in juli vorig jaar in Lugano, Zwitserland, zag de bondgenoten van Kiev zich ertoe verbinden Oekraïne te steunen bij wat naar verwachting een oogstrelend duur en decennialang herstel zal worden.

De premier van Oekraïne, Denys Shmygal, vertelde hen dat de wederopbouw minstens 750 miljard dollar zou kunnen kosten.

De Wereldbank heeft sindsdien een schatting gemaakt van 14 miljard dollar op de onmiddellijke behoeften van Oekraïne voor het herstellen van de schade veroorzaakt door de bittere gevechten.

Maar een recente studie van de Wereldbank, de VN, de Europese Unie en de Oekraïense regering zei dat het bredere herstel van de economie 441 miljard dollar zou kosten.

Wat het uiteindelijke bedrag ook mag zijn, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft het vergeleken met het bedrag dat nodig is voor het door de VS geleide Marshallplan om Europa na de Tweede Wereldoorlog weer op te bouwen.

Samenvatting openen

Hallo en welkom bij de live verslaggeving van de Guardian over de oorlog in Oekraïne met mij, Helen Livingstone.

Oekraïense troepen in het zuiden en oosten zijn “de vijand actief aan het vernietigen”, zei president Volodymyr Zelenskiy in zijn laatste avondrede, meer dan twee weken na het begin van het tegenoffensief van Oekraïne.

Voorafgaand aan een grote conferentie in Londen waar het VK en de EU miljarden dollars zullen toezeggen voor de wederopbouw van Oekraïne, verzekerde Zelenskiy zijn internationale partners ook dat “Oekraïne elk wapen en elke granaat zo efficiënt mogelijk gebruikt en altijd om levens beschermen”.

Hij zei dat het herstel van Oekraïne “niet alleen bouwprojecten zal worden, maar ook een wereldwijd beschermingsproject”.

“Een herbouwd Oekraïne, een getransformeerd Oekraïne, een versterkt Oekraïne is een drager van veiligheid en staat garant voor veiligheid, het is bescherming tegen elke vorm van Russische terreur en bescherming tegen elke herhaling van Russische agressie”, zei hij.

Bij andere ontwikkelingen:

  • Voorafgaand aan de conferentie, een hoge functionaris van Oekraïne zei dat het land moeite zou hebben om de verwachte miljarden aan westerse particuliere en publieke steun voor zijn herstel te absorberen, niet vanwege corruptie, maar gewoon door een gebrek aan capaciteit om zulke enorme bedragen te verwerken en te investeren. “Historisch gezien was de grootste hoeveelheid geld waarmee we konden werken in 2014 $ 6 miljard per jaar”, zegt Mustafa Nayyem, het hoofd van het Oekraïense staatsagentschap voor herstel en infrastructuurontwikkeling.

  • Rusland heeft gedreigd met aanvallen op de ‘besluitvormingscentra’ van Kiev als Oekraïne raketten van westerse makelij gebruikt tegen het bezette schiereiland de Krim. Sergei Shoigu, de Russische minister van Defensie, zei dat het mogelijke gebruik van door de VS geleverde Himars en door het VK geleverde Storm Shadow-raketten tegen doelen op de Krim de “volledige betrokkenheid van het westen bij het conflict zou markeren en zou leiden tot onmiddellijke aanvallen op besluitvormingscentra in het Oekraïens.” gebied”.

  • Het hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne heeft Rusland beschuldigd van het “ontginnen” van de koelvijver die wordt gebruikt om de reactoren koel te houden in de door Rusland bezette Zaporizhzhia-kerncentrale in het zuiden van Oekraïne. “Het meest angstaanjagende is dat de kerncentrale van Zaporizhzhia in die tijd ook werd ontgonnen … namelijk de koelvijver werd ontgonnen”, zei Kyrylo Budanov, hoofd van het GUR-bureau, op televisie, zonder bewijs te leveren.

  • Het Pentagon zegt dat het de waarde van de wapens die het de afgelopen twee jaar naar Oekraïne heeft gestuurd met 6,2 miljard dollar heeft overschat. – ongeveer dubbele vroege schattingen – resulterend in een overschot dat zal worden gebruikt voor toekomstige beveiligingspakketten. Pentagon-woordvoerder Sabrina Singh zei dat een gedetailleerd onderzoek van de boekhouding een fout heeft gevonden van $ 3,6 miljard in het huidige fiscale jaar en $ 2,6 miljard in het fiscale jaar 2022, dat eindigde op 30 september.

  • De secretaris-generaal van de VN, António Guterres, heeft opgeroepen tot een versnelling van de transporten van graan uit de Zwarte Zee vanuit Oekraïense havens Volgens een VN-woordvoerder is er sprake van een deal die veilige export in oorlogstijd mogelijk maakt, terwijl Rusland dreigt het pact op te zeggen, dat op 17 juli moet worden verlengd. Guterres was teleurgesteld door het vertragende tempo van scheepsinspecties, zei woordvoerder Farhan Haq, en de uitsluiting van de haven van Pivdennyi (Joezjny), een van de drie Oekraïense havens die onder de exportovereenkomst voor de Zwarte Zee vallen.

  • Kiev heeft drie Oekraïense krijgsgevangenen uit Hongarije gerepatrieerd waar ze vanuit Rusland werden overgebracht zonder coördinatie met Kiev, zei Oleg Nikolenko, woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken, die Hongarije er eerder van had beschuldigd de verzoeken van Kiev om toegang tot de krijgsgevangenen te negeren. Oekraïense diplomaten en andere relevante Oekraïense autoriteiten probeerden de resterende krijgsgevangenen terug te halen, zei Nikolenko.

  • Aanklagers zeiden dat ze daarna een kennisgeving van verdenking hadden betekend aan het hoofd van de gemeentelijke veiligheid van Kiev drie mensen kwamen om bij een Russische luchtaanval toen ze niet in een schuilkelder konden komen. De sterfgevallen op 1 juni veroorzaakten publieke verontwaardiging en waren voor de president, Volodymyr Zelenski, aanleiding om hard te reageren.

  • De verwoesting van de enorme hydro-elektrische dam van Kakhovka heeft € 1,2 miljard aan schade aangericht, heeft de Oekraïense minister van Milieu, Ruslan Strilets, aan zijn EU-collega’s verteld. Hij waarschuwde ook dat mijnen die door overstromingen zijn opgegraven, op de kusten van andere Europese landen kunnen aanspoelen en dat “er dingen zijn die we nooit kunnen herstellen. Dit zijn de ecosystemen die zijn weggespoeld in de Zwarte Zee.”

  • De Oekraïense kampioen kickboksen Maksym Bordus is gedood tijdens gevechten met Russische troepen, volgens een website met een lijst van in de oorlog omgekomen atleten.. Bordus werd op 11 juni gedood tijdens “hevige gevechten tegen Russische indringers”, aldus Sport Angels, een Oekraïense website die is opgezet met de hulp van het Sportcomité, dat ngo’s en federaties van niet-olympische sporten samenbrengt.

Bron