Ook NS doet mee in strijd om internationale treinen

Een Intercity Nieuwe Generatie, die binnenkort tussen Amsterdam en Brussel moet gaan rijden

NOS NieuwsAangepast

  • Charlotte Klein

    redacteur Economie

  • Charlotte Klein

    redacteur Economie

Na FlixTrain, Arriva en Qbuzz heeft ook NS zich bij toezichthouder ACM gemeld voor een nieuwe vergunning voor internationale treinverbindingen. Morgen is de deadline voor de aanvraag van internationale treinvergunningen en NS is bang achter het net te vissen als de markt daarvoor wordt opengesteld. NS heeft een aanvraag ingediend voor de lijnen waar het overheidsbedrijf al rijdt, namelijk naar Londen, Parijs, Berlijn, Frankfurt en Wenen en Innsbruck.

Gunnen of niet?

Staatssecretaris Heijnen van Vervoer maakte in februari bekend dat partijen zich tot morgen bij de ACM mogen melden als ze een gooi willen doen naar internationale treinverbindingen. Zij gaat daarna kijken of de concessie voor de internationale verbindingen in een pakket aan één partij wordt gegeven – de wens van NS en de Tweede Kamer – of dat de markt wordt opengesteld – de wens van de commerciële concurrenten Arriva, FlixTrain, Qbuzz.

Hierin speelt mee dat Europese regels die binnenkort gaan gelden voorschrijven dat eerst onderzocht moet worden hoeveel interesse er in een spoorvergunning is, voor die onderhands gegund mag worden. De NS bevindt zich in een spagaat.

Enerzijds vindt het bedrijf dat de internationale verbindingen voor het grote deel in één vergunning moet worden geregeld. NS voelt weinig voor een volledig geliberaliseerde markt op het spoor naar het buitenland. Anderzijds vreest het spoorbedrijf dus mis te grijpen als het zich nu niet aanmeldt en de staatssecretaris toch besluit om de markt open te gooien.

Afgelopen maandag maakte Qbuzz bekend dat het zijn vinger heeft opgestoken voor een verbinding naar Parijs en Berlijn. Arriva deed dat eerder al met een verbinding naar Parijs. FlixTrain hoopt op een verbinding naar Oberhausen.

Bron