OM gaat speler Legia Warschau vervolgen voor mishandeling AZ-steward

Radovan Pankov (l) tijdens het duel met AZ

NOS Nieuws

Legia Warschau-speler Radovan Pankov wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor (poging tot) zware mishandeling na ongeregeldheden rond de wedstrijd tegen AZ in de Conference League op 5 oktober.

De Servische voetballer van de Poolse club werd na de wedstrijd samen met ploeggenoot Josué Pesqueira opgepakt, nadat een steward van AZ gewond was geraakt. De twee spelers werden een dag later weer vrijgelaten, maar bleven wel verdachten in de zaak.

Tegen de Portugees Pesqueira loopt nog een onderzoek. De rechtszaak over Pankov begint op 11 januari in Alkmaar.

Hele dag onrustig

Rond de wedstrijd op 5 oktober was het de hele dag al onrustig. Voorafgaand bestormden aanhangers van Legia de toegangspoort van het stadion van AZ, waarbij een ME’er bewusteloos raakte. ‘s Middags was het in de stad al onrustig geweest, toen supporters zich op plekken begaven waar ze niet welkom waren.

Na afloop van de wedstrijd werden spelers en staf van Legia door de politie tegengehouden toen ze het stadion wilden verlaten. Daarbij ontstonden schermutselingen, waarna de ME de twee spelers uit de bus haalde en arresteerde. Ze worden ervan verdacht AZ-personeel dusdanig te hebben verwond dat er medische zorg nodig was.

In Polen werd schande gesproken van de aanhoudingen. De Poolse premier Morawiecki beklaagde zich bij demissionair premier Rutte over wat er was gebeurd.

Vanwege de ongeregeldheden werd besloten dat AZ-supporters niet mogen meereizen naar het uitduel in Warschau op 14 december.

Bron