Olieprijs stijgt voor vijfde week op rij, weer zuchten bij de benzinepomp

NOS NieuwsAangepast

Automobilisten zullen momenteel met weinig plezier richting benzinepomp rijden. De adviesprijs voor een liter Euro95 nadert de 2,20 euro. Volgens consumentencollectief UnitedConsumers was de adviesprijs begin deze maand nog iets meer dan twee euro.

Mede door de gestage stijging van de olieprijzen gaan de prijzen aan de pomp omhoog. De olieprijzen stijgen al een week of vijf op rij, de langste rally sinds de invasie van Oekraïne door Rusland. Dat komt door toenemend optimisme over de wereldeconomie en een krapper aanbod op de oliemarkt.

Diesel kost inmiddels 1,87 euro per liter. Dat was begin juli nog 1,76 euro. Pomphouders kunnen wel afwijken van de adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen. Adviesprijzen worden vaak gevraagd door de bemande tankstations lang de snelweg, met ook vaak een grote pompshop. Langs binnenwegen liggen vaak onbemande tankstations die soms twee dubbeltjes minder vragen voor een liter brandstof.

Paul van Selms, analist van UnitedConsumers, verwacht dat de prijzen aan de pomp waarschijnlijk nog verder gaan stijgen de komende weken. “Al blijft het wel lastig te voorspellen”, voegt hij eraan toe.

Bron