Novak Djokovic v Casper Ruud: Finale heren enkelspel French Open – live | Franse Open 2023

Sleutel evenementen

Op zoek naar redenen waarom Ruud zou kunnen winnen, grijpt Mats naar de finale van de US Open – Djokovic verloor in rechte stukken van Medvedev in een poging de Grand Slam op de kalender te voltooien. Maar zelfs als er een almachtige choke is, betwijfel ik of Ruud de wapens heeft om voordeel te halen uit vijf – hij kan niet gewoon goed serveren en winnen met 4, 4 en 4.

Maar meer in het algemeen, wat zijn dit twee weken geweest. In het bijzonder gonsde ik van Karolína Muchová, van wie ik hoop dat ze zichzelf heeft aangekondigd als een serieuze kracht in het vrouwenspel. Haar mix van kracht en bedrog lijkt gebouwd om lang mee te gaan, in elke stad, in elk land
van het Meer van Genève naar het station van Finland
en haar wedstrijd tegen Aryna Sabalenka was 24 uur lang de beste van de competitie, omdat Djokovic v Carlos Alcaraz, tot wat er gebeurde, de beste sportwedstrijd was die ik dit jaar heb gezien. Als ik nog langer doorga met dit bericht, begin ik uit te kijken naar Wimbledon, dus ik ga het beëindigen en in het moment blijven, want Wat een moment is het: of geschiedenis of schok wacht ons.

Gevraagd om mee te wegen in het geitendebat, Mac twijfelt en zegt dat Nadal het beste is op gravel, Federer-gras en Djokovic hard. Als je me echter vraagt ​​om er een te kiezen, dan ga ik voor Djokovic – net zoals de forehand van Nadal misschien wel het beste schot ooit is en de schoonheid van het kijken naar Federer mijn ziel doet zingen – omdat ik denk dat hij over het algemeen het moeilijkst te verslaan is met de minste zwakke punten.

Wat kan Ruud doen om te winnen? Gelukkig, Calvin Betton, onze vaste coach, berichten met nog meer wijsheid voor mij om te doen alsof ik de mijne ben: “Ze zijn in wezen dezelfde speler, maar Novak is er 20 keer beter in. Ze maken allebei heel veel ballen. De carrière van Ruud is ronduit mentaal. Hij heeft nogal wat 250’s gewonnen en heeft nu 3 slamfinales. En verder heeft hij amper een wedstrijd gewonnen in een 500, Masters 1000 of een Slam – en hij staat al twee jaar in de top vijf van de wereld. Hij heeft ongelooflijk veel geluk met remises, heeft een slechte staat van dienst tegen andere top-10 spelers, en om Djokovic te verslaan moet je consistent zijn en door hem heen slaan, wat Ruud niet kan. Je kijkt naar de jongens die hem hebben verslagen in grote wedstrijden – Thiem, Del Po, Federer, Nadal, Wawrinka. Dat doen ze door hem dwars te zitten. Alleen Murray heeft hem verslagen in zijn eigen spel.”

Preambule

Grootsheid in de sport is gemakkelijk te detecteren, maar moeilijk te meten. Natuurlijk zijn er cijfers – 22 Grand Slams bijvoorbeeld, of 387 weken als nummer 1 van de wereld – maar liefde gaat over gevoelens, niet over statistieken, en sport is zo nauw verbonden met liefde dat de twee bijna ondeelbaar zijn.

Als Novak Djokovic vandaag wint, wordt hij de meest succesvolle mannentennisser ooit, alleen op 23 majors – drie voor Roger Federer, één voor Rafael Nadal – en de eerste die elke titel drie keer wint. Driemaal! Maar om hem terug te brengen tot die cijfers, mis je de ervaring van het kijken naar een van de meest grillige atleten, concurrenten en intellectuelen die de wereld ooit heeft gezien.

Fysiek is Djokovic perfect, mager, scherp, absoluut exemplaar gemaakt van elastische liggers bedekt met paars fluweel, maar mentaal is hij nog beter. Zijn niet-aflatende toewijding aan tennis – aan zichzelf – is zowel bevestigend als angstaanjagend, zijn weigering om verslagen te worden even inspirerend als zijn wanhoop om te winnen, en zijn vermogen om keer op keer het juiste te doen, is als niets dat we ooit hebben gezien. al gezien. Hij is een genie van geometrie en geest, een triomf van het menselijk vermogen tot zelfrealisatie en zelfactualisatie, en hij is nog lang niet klaar.

Al met al een lastige middag voor Casper Ruud, die geen duidelijk pad naar de overwinning heeft. Hij doet min of meer wat Djokovic doet, alleen aanzienlijk minder goed, hij mist een geweldig wapen, een ongewoon gevoel of een topniveau dat, als ze klikken, kan overschrijven wat de realiteit ons vertelt dat onvermijdelijk is. Maar een van de redenen waarom we van dit ding van ons houden, is dat zodra mensen dingen gaan doen, er allerlei andere dingen kunnen gebeuren, en Ruud, die zijn tweede opeenvolgende Roland-Garros-finale en derde Slam-finale in een jaar tijd speelt, zal zichzelf ervan hebben overtuigd dat hij er klaar voor is. om de wereld te shockeren. Wat er ook vanaf hier gebeurt, dit wordt baanbrekend.

Afspelen: 14.30 uur lokaal, 13.30 uur BSTBron