NFI kraakt honderden cryptotelefoons dankzij Europese samenwerking | Tech

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft mede dankzij een Europees samenwerkingsproject honderden cryptotelefoons van zware criminelen kunnen kraken. Misdadigers gebruiken zulke telefoons om niet afgeluisterd te kunnen worden.

Cryptotelefoons coderen het telefoon- en berichtenverkeer. Als de politie de communicatie onderschept, zorgt de versleuteling ervoor dat de inhoud van de gesprekken geheim blijft. Criminelen wanen zich daarmee veilig.

Maar de telefoons moeten dan niet in handen komen van het NFI, want het instituut heeft zich dankzij het Europese samenwerkingsproject EXFILES gespecialiseerd in het kraken van cryptotelefoons.

Samen met verschillende opsporingsdiensten en bedrijven zocht het NFI naar nieuwe manieren en technieken om toegang te krijgen tot de nieuwste modellen van die telefoons.

Door de samenwerking heeft het NFI sinds 2020 honderden cryptotelefoons kunnen kraken. De informatie op gekraakte telefoons komt vaak van pas in onderzoeken naar de georganiseerde misdaad.

Volgens het NFI is het de afgelopen jaren belangrijker, maar ook ingewikkelder geworden om toegang te krijgen tot berichten op cryptotelefoons. “Tegenwoordig hebben telefoons meerdere lagen met versleuteling en de telefoons worden softwarematig aangepast”, vertelt Erwin van Eijk, hoofd van de divisie Digitale en Biometrische Sporen bij het NFI.

EXFILES begon in juli 2020 en loopt nu ten einde. In oktober evalueert de Europese Commissie het project. Dan wordt ook besloten of er een vervolg komt.

Bron