Na Biden ook Trump op bezoek bij werknemers auto-industrie

Stakende medewerkers in de autoindustrie

NOS Nieuws

Na de Amerikaanse president Biden heeft ook zijn voorganger Donald Trump het plan opgevat om werknemers in de auto-industrie een bezoek te brengen. Hij reist vandaag af naar de staat Michigan.

Het bezoek valt samen met een debat voor de Republikeinse voorverkiezingen waar Trump, net als bij het eerste debat vorige maand, niet aan meedoet. De oud-president gaat ondanks die afzegging en de rechtszaken tegen hem nog steeds aan kop in de peilingen voor de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van eind volgend jaar.

Trump gaat naar Drake Enterprises, een leverancier van auto-onderdelen in Clinton Township, een plaats in de buurt van Detroit. Hij zal daar een paar honderd werknemers toespreken.

Sinds 15 september staken duizenden werknemers bij de drie grootste Amerikaanse autofabrikanten voor een betere beloning en betere arbeidsvoorwaarden. Een groot deel van die industrie zit in de staat Michigan.

Die staat is traditioneel Democratisch, maar bij de presidentsverkiezingen van 2016 wist Trump er verrassend te winnen. In 2020 ging de winst in de staat naar Biden.

Pro-vakbondspresident

Michigan lijkt komend jaar opnieuw een belangrijke staat te worden tijdens de presidentsverkiezingen, mocht het opnieuw tot een strijd tussen Biden en Trump komen. Beiden schilderen zichzelf nu al af als voorvechters van de arbeidersklasse.

Biden benadrukt zijn afkomst uit die klasse en zijn steun aan de vakbonden. Hij noemt zichzelf de meest vakbondsgezinde president uit de Amerikaanse geschiedenis.

Dinsdag voegde Biden de daad bij het woord. Hij voegde zich bij een groep stakende werknemers bij een fabriek in Detroit. Het is uitzonderlijk dat een zittend president deelneemt aan een staking.

Biden bij de stakers in Belleville, bij Detroit

Trump richt zijn pijlen op onvrede over de hoge inflatie en belooft wegkwijnende stadjes die afhankelijk zijn van de industrie nieuw leven in te blazen. De kandidaten verschillen daarnaast van mening over de toekomst van de auto-industrie. Volgens Biden ligt die in de productie van elektrische auto’s, volgens Trump juist niet.

Bron