Moeder van tiener die stierf op Titan-onderzeeër zei dat ze haar plaats aan zoon | had gegeven Titanic-subincident

De moeder van de tiener die stierf op de Titan-duikboot heeft gezegd dat ze haar plaats aan haar zoon heeft afgestaan ​​”omdat hij echt wilde gaan”.

Suleman Dawood, 19, en zijn vader Shahzada, 48, behoorden tot de vijf mensen die stierven toen het schip implodeerde tijdens een reis om het wrak van de Titanic te bekijken.

Christine Dawood vertelde de BBC dat de oorspronkelijke reis gepland was vóór de pandemie en zei dat haar zoon teleurgesteld was dat hij niet oud genoeg was om hen te vergezellen.

Ze zei: “Het was de bedoeling dat Shahzada en ik naar beneden zouden gaan. Ik deed een stap terug en gaf de plaats aan Suleman omdat hij heel graag wilde gaan.

Op de vraag hoe ze over de beslissing dacht, antwoordde ze: “Laten we dat maar overslaan.”

Ze zei “ze waren allebei zo opgewonden” en haar zoon had een Rubik’s Cube meegenomen omdat hij een wereldrecord wilde verbreken.

Dawood zei dat haar zoon de puzzel zo leuk vond dat hij hem overal mee naartoe nam en hem in 12 seconden kon oplossen. Hij was van plan om de puzzel 3.700 meter onder zee op te lossen bij de overblijfselen van de Titanic.

Het gezin ging op 18 juni – Vaderdag – aan boord van de Polar Prince, het ondersteuningsschip van de onderzeeër, in afwachting van de reis van hun leven. Dawood en haar 17-jarige dochter Alina waren nog aan boord toen bekend werd dat de communicatie met Titan was verbroken.

Suleman Dawood, 19, en zijn vader Shahzada, 48, gingen op vaderdag aan boord van de onderzeeër Titan. Foto: DAWOOD HERCULES CORPORATION/AFP/Getty Images

Ze zei: “We dachten allemaal dat ze gewoon naar boven zouden komen, dus de schok werd ongeveer 10 uur vertraagd. Er was een tijd … dat ze weer aan de oppervlakte moesten zijn en toen die tijd verstreek, begon de echte schok, niet de schok maar de zorgen en de niet zo goede gevoelens.

“We hadden heel veel hoop, ik denk dat dat het enige was dat ons er doorheen heeft geholpen … We spraken over dingen die piloten kunnen doen, zoals gewichten laten vallen, er waren zoveel acties die mensen op de onderzeeër kunnen doen om aan de oppervlakte te komen. We keken constant naar het oppervlak. Er waren zoveel dingen die we zouden meemaken waarvan we zouden denken ‘het gaat nu gewoon langzaam, het gaat nu langzaam’.

Ze zei dat ze “de hoop had verloren” toen er 96 uur waren verstreken sinds haar man en zoon aan boord van de onderzeeër waren gegaan, wat aangaf dat ze geen zuurstof meer hadden. Op dat moment stuurde ze een bericht naar haar familie dat ze zich “op het ergste voorbereidde”.

Haar dochter bleef hoopvol tot het telefoontje met de Amerikaanse kustwacht toen ze te horen kregen dat er puin was gevonden, zei ze.

Het gezin keerde zaterdag terug naar St John’s in Newfoundland, Canada, en hield op zondag een begrafenisgebed voor Shahzada en Suleman.

Dawood zei dat zij en haar dochter hadden gezworen om te leren de Rubik’s Cube af te maken ter ere van Suleman en dat ze van plan was het filantropische werk van haar man voort te zetten.

Ze zei: “Hij was bij zoveel dingen betrokken, hij heeft zoveel mensen geholpen en ik denk dat Alina en ik die nalatenschap echt willen voortzetten en hem dat platform willen geven.

‘Alina en ik hebben afgesproken dat we gaan leren hoe we de Rubik’s Cube kunnen oplossen. Dat wordt een uitdaging voor ons, want we zijn er heel slecht in, maar we gaan het leren.”

Bron