Meta ziet winst ruim verdubbelen, waarschuwt voor onzeker 2024

Meta-topman Mark Zuckerberg

NOS Nieuws

Meta heeft een recordkwartaal achter de rug. De winst, die uitkwam op 11,58 miljard dollar (omgerekend bijna 11 miljard euro), is meer dan verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. Niet eerder waren de omzet en winst zo hoog.

Het is een signaal dat het verdienmodel van het bedrijf, waarbij de verkoop van advertenties centraal staat, nog altijd heel robuust is. Nadat 2021 door de coronapandemie het beste jaar ooit opleverde voor het bedrijf, was er vorig jaar sprake van een dip. Ook de techsector had toen last van de oplopende inflatie en de onzekere economische situatie.

Grote ontslagrondes

Het was voor Meta aanleiding om vorig jaar de grootste reorganisatie in jaren door te voeren. Sinds november vorig jaar zijn er meer dan 21.000 medewerkers ontslagen. Op het hoogtepunt werkten er 86.000 mensen bij Meta.

Bij de presentatie van de huidige recordcijfers waarschuwde het concern voor wat komen gaat: de onrustige economische situatie maakt de omzetverwachting voor 2024 “onzeker”. Het leidde ertoe dat de koers van het Meta-aandeel na het sluiten van de gewone handel, de zogeheten nabeurs, de min indook.

Wat daarbij niet helpt is dat het bedrijf ook aankondigde het komende jaren miljarden te investeren in verschillende projecten. Het gaat dan onder meer om netwerkinfrastructuur, zoals datacenters, en het bedrijf blijft veel geld steken in Reality Labs, de afdeling die werkt aan de metaverse. Deze tak is zwaar verlieslijdend: omgerekend 10,3 miljard euro alleen dit jaar al.

Twitter-alternatief

Meta-baas Mark Zuckerberg stipte ook nog even aan hoe het gaat bij Threads, de app die het bedrijf eerder dit jaar lanceerde als alternatief voor X, voorheen Twitter. Na de overname door Elon Musk is er veel interesse in alternatieven voor het platform.

Volgens Zuckerberg heeft Threads net iets minder dan 100 miljoen maandelijks actieve gebruikers. Daarmee is de app nog altijd vele malen kleiner dan Instagram of Facebook, maar Zuckerberg gelooft dat ook Threads over een paar jaar een miljard gebruikers kan hebben.

De andere advertentiereus, Googles moederbedrijf Alphabet, kwam gisteren met cijfers. Ook daar stegen de omzet en winst fors, al was de groei niet zo sterk als bij Meta.

Bron