Meeste prijzen stijgen minder snel, energie fors goedkoper

Een klant rekent af in een supermarkt

NOS NieuwsAangepast

De inflatie deze maand bedraagt 4,6 procent, meldt het CBS. De prijzen gaan iets minder snel omhoog dan vorige maand; in juni was de inflatie 5,7 procent.

De afname kwam vooral door de prijsontwikkelingen van motorbrandstoffen, die verder daalden. Energie, inclusief motorbrandstoffen, werd 21,6 procent goedkoper na een prijsdaling van 16,3 procent in juni.

De prijzen van voedingsmiddelen namen daarentegen wel toe. Zo bedroeg de gemiddelde prijstoename van producten in de supermarkten deze maand 11,6 procent, tegen 12,6 procent in juni. Boodschappen worden dus nog steeds duurder, maar de prijzen gaan minder snel omhoog dan vorige maand.

Het inflatiecijfer van juli geeft de prijsstijgingen weer ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden. Maar het cijfer is wat vertekend door een nieuwe methode die het CBS sinds vorige maand toepast.

Een jaar geleden werd de prijs van nieuwe energiecontracten gebruikt bij het vaststellen van de inflatie. Nu wordt ook gekeken naar lopende contracten. Dat levert een nauwkeuriger beeld op.

Bron