Tesla is er niet in geslaagd gegevens van klanten, werknemers en zakenpartners adequaat te beschermen en heeft duizenden klachten van klanten ontvangen over het rijhulpsysteem van de autofabrikant, meldt het Duitse Handelsblatt, daarbij verwijzend naar 100 gigabyte aan vertrouwelijke gegevens die zijn gelekt door een klokkenluider.
Het Handelsblatt-rapport zei dat klantgegevens “in overvloed” kunnen worden gevonden in een dataset met het label “Tesla Files”.
De bestanden bevatten tabellen met meer dan 100.000 namen van voormalige en huidige werknemers, waaronder het burgerservicenummer van de CEO van Tesla, Elon Musk, samen met privé-e-mailadressen, telefoonnummers, salarissen van werknemers, bankgegevens van klanten en geheime details van de productie. , aldus Handelsblatt.
De inbreuk zou in strijd zijn met de AVG, aldus de krant.
The Guardian heeft de documenten niet onafhankelijk geverifieerd.
Het bureau voor gegevensbescherming in Brandenburg, de thuisbasis van de Europese gigafabriek van Tesla, beschreef het datalek als “enorm”.
“Ik kan me zo’n schaal niet herinneren”, zei Dagmar Hartge, de functionaris voor gegevensbescherming van Brandenburg.
Als een dergelijke overtreding wordt bewezen, kan Tesla een boete krijgen tot 4% van zijn jaarlijkse omzet, wat neerkomt op € 3,26 miljard ($ 3,5 miljard).
Onder verwijzing naar de gelekte bestanden berichtte de krant ook over grote aantallen klachten van klanten over de rijhulpprogramma’s van de Tesla, met ongeveer 4.000 klachten over plotseling accelereren of fantoomremmen.
De Duitse vakbond IG Metall zei dat de onthullingen “verontrustend” waren en riep Tesla op om werknemers te informeren over alle schendingen van de gegevensbescherming en een cultuur te bevorderen waarin werknemers openlijk en zonder angst problemen en grieven kunnen uiten.
“Deze onthullingen … passen bij het beeld dat we in iets minder dan twee jaar hebben gekregen”, zegt Dirk Schulze, inkomend districtmanager van IG Metall voor Berlijn, Brandenburg en Saksen.
Handelsblatt citeerde een advocaat van Tesla die zei dat een “ontevreden ex-werknemer” misbruik had gemaakt van hun toegang als servicetechnicus, en voegde eraan toe dat het bedrijf juridische stappen zou ondernemen tegen de persoon die het van het lek verdacht.
De waakhond voor gegevensbescherming voor Nederland zei vrijdag op de hoogte te zijn van mogelijke inbreuken op de gegevensbescherming van Tesla.
“We zijn op de hoogte van het Handelsblatt-verhaal en onderzoeken het”, zegt een woordvoerder van de AP-datawaakhond in Nederland, waar het Europese hoofdkantoor van Tesla is gevestigd.
Het bureau weigerde alle commentaar op de vraag of het een onderzoek zou kunnen starten of hebben gestart, daarbij verwijzend naar het beleid. Het Nederlandse bureau werd geïnformeerd door zijn tegenhanger in de Duitse deelstaat Brandenburg.
Handelsblatt zei dat Tesla de Nederlandse autoriteiten op de hoogte heeft gesteld van de inbreuk, maar de AP-woordvoerder zei dat ze niet wisten of het bedrijf enige stappen had ondernomen bij het bureau.
Tesla was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.
Vorige maand bleek uit een rapport van Reuters dat groepen Tesla-medewerkers tussen 2019 en 2022 privé via een intern berichtensysteem soms zeer invasieve video’s en afbeeldingen van autocamera’s van klanten deelden.
Deze week kreeg het moederbedrijf Meta van Facebook een recordboete van € 1,2 miljard opgelegd door de leidende EU-privacytoezichthouder wegens het omgaan met gebruikersinformatie en kreeg het vijf maanden de tijd om te stoppen met het overdragen van gebruikersgegevens naar de VS.