Jumbo maakt zich zorgen of er nog genoeg geld te verdienen valt

Jumbo kassa

NOS NieuwsAangepast

De tweede supermarktketen van het land, Jumbo, heeft het moeilijk. Het bedrijf kon jarenlang groeien en dichter bij marktleider Albert Heijn komen, maar dat is het afgelopen half jaar niet gelukt. Het marktaandeel van Jumbo liep iets terug.

“Dit was niet onze beste periode”, zegt Ton van Veen, sinds begin dit jaar de hoogste baas bij Jumbo. Hij was daarvoor achttien jaar lang de financiële topman. “Er zijn weinig jaren geweest dat ik mij meer zorgen maakte over onze winstmarge dan nu”, zegt hij tegen het FD.

De prijzen van producten in de supermarkt zijn in een jaar tijd hard opgelopen, waardoor de omzet met bijna 9 procent opliep naar bijna 6 miljard euro. Maar het is volgens Jumbo niet zo dat de supermarktketen van de hogere prijzen profiteert. Het bedrijf wijst op opgelopen kosten, zoals de huren en energiekosten. Daar komen de hogere lonen van medewerkers bij. In september stijgen de lonen met 10 procent.

Prijsverhogingen

Volgens Van Veen moet het roer om en moet de strategie van de keten scherper. “We willen terug naar de basis”, zegt Van Veen, waarbij hij doelt op een groot aanbod voor betaalbare prijzen. Het bedrijf kondigde eerder dit jaar aan te stoppen met de sponsoring van Max Verstappen en zich terug te trekken als hoofdsponsor van de wielren- en schaatsploeg Jumbo-Visma.

Het lijkt lastig voor het bedrijf om de prijzen van producten te verlagen. “Op veel prijsverhogingen hebben we maar heel beperkt invloed”, zegt Van Veen. Hij zegt dat de grootste prijsstijgingen voorbij zijn, maar sluit nieuwe verhogingen niet uit. Vorige week bleek dat de prijzen van verschillende producten in supermarkten aan het dalen zijn.

Witwasonderzoek

Jumbo heeft een lastig jaar achter de rug. De verkoop viel tegen en afgelopen najaar deed de FIOD een inval bij toenmalig algemeen directeur Frits van Eerd vanwege een witwasonderzoek. Dat onderzoek loopt nog. Begin dit jaar trad Van Eerd definitief af.

Eind vorig jaar overleed diens vader en oprichter van Jumbo Karel van Eerd op 84-jarige leeftijd.

Bron