India doet woensdagmiddag een nieuwe poging om een maanrover op de maan te laten landen. Als dat lukt, is India het vierde land ooit dat hierin slaagt. Het is eerder alleen de voormalige Sovjet-Unie, de Verenigde Staten en China gelukt.
In het kort
- India doet een nieuwe poging om een maanrover op de maan te laten landen
- Als het lukt, is India het vierde land dat hierin slaagt
- De landingspoging begint om 14.15 uur Nederlandse tijd
De landingspoging begint rond 14.15 uur Nederlandse tijd. Als alles goed gaat, staat de maanlander om 14.34 uur op het maanoppervlak.
India lanceerde de missie Chandrayaan-3 in juli. Het vaartuig bestaat uit de lander Vikram (Moed) en de maanrover Pragyan (Wijsheid).
India wil zijn maanlander en maanrover laten landen op de zuidpool van de maan. Dat is een plek waar nooit eerder werd geland. De onbemande verkenner moet daar twee weken experimenten uitvoeren.
Op de zuidpool van de maan is mogelijk water te vinden. Ook schijnt de zon er veel, dus kunnen zonnepanelen er veel elektriciteit opwekken. Dat maakt de plek interessant voor de bouw van een maanbasis.
Chandrayaan-2 stortte hard neer
Het is de tweede keer dat India op de maan probeert te landen. In 2020 stortte de Chandrayaan-2 hard neer door een softwarefout. Na de crash besloot India een nieuw vaartuig te bouwen voor een nieuwe poging.
Ook Rusland wil naar de zuidpool van de maan. Het Russische vaartuig had ook woensdag moeten landen, maar stortte zaterdag ongecontroleerd neer door een fout in de motoren.
Eerder mislukten maanmissies van onder meer Japan en Israël.
Ontvang een melding bij nieuwe ontwikkelingen.